SAĞLIK
YEMEK
ASTROLOJİ
GÜZELLİK

Varis tedavisi yaz aylarında da yapılabilir!

Yaz aylarında sıcak hava nedeniyle genişleyen damarlarda varis şikayetleri artar. Geleneksel teknikler ile yapılan varis ameliyatlarında uzun süre yatak istirahati gerektiği için yazın ameliyat çok fazla tavsiye edilmez. Ancak geliştirilen yeni yöntemler sayesinde varis tedavisi yaz aylarında da yapılabilmektedir.

Milliyet Haber

Yaz aylarında varis şikayetleri neden artıyor?

Yaz aylarında güneşe aşırı maruz kalmak cilt yüzeyinde ısı artışına neden olacağı için kılcal damarların çatlamasına yol açabilir. Sıcak hava nedeni ile genişleyen damarlar, varise bağlı ağrı ve şikayetlerin giderek artmasına neden olur. Hastaların şikayetlerinin artmasının nedeni ise tamamen kirli kanın bacakta birikmesi, yukarı doğru hareket edememesi nedeni ile meydana gelmektedir. Varise bağlı olarak damar şişkinliğinin yanı sıra kirli kanın bacakta göllenmesi yüzünden kramplar, renk değişiklikleri, yorgunluk hissi ve kaşıntı da meydana gelir.

Yaz aylarında hangi yöntemler tercih ediliyor?

EVLA (Endo-venöz Lazer Ablasyon) ve köpük skleroterapi gibi modern tekniklerle yaz aylarında da varis tedavisi yaptırmak mümkün.

EVLA ve köpük skleroterapi tekniğinde geleneksel tekniklerde olduğu gibi cerrahi yöntemlerle damarlar çıkarılmaz, yerinde bırakılır. Bu tedavi tekniklerinde damarın iç yüzeyi yakılır. İç yüzeyi yakılan damar, büzüşür ve iç yüzeyi yapışır. Bu yöntemler oldukça güvenli, cerrahiden daha az invazivdir ve neredeyse hiç yara izi bırakmaz.

EVLA tedavisinden sonra ortalama 15-20 gün, köpük skleroterapi tedavisinde ise her işlemden sonra 2-3 gün ince varis çorabı giyilmesi yeterli olacaktır.

Hastanın en çok muzdarip olduğu; ağrısının, ödeminin, bacaklardaki şişliğinin, gece kramplarının en fazla olduğu zaman da yaz aylarıdır. Varis tedavisi gelişen tedavi yöntemleri sayesinde her mevsimde yapılır. Özellikle, EVLA veya köpük skleroterapi uygulanacak ise yaz aylarında da varis tedavisine rahatlıkla başvurulabilir.

 

Girişimsel Radyoloji Uzm. Dr. Rengin Türkgüler

www.drrengin.com

www.varisklinik.com.tr

 

 

 

Yazarın Diğer Yazıları

  1. Transfontanel ultrason nedir?
  2. Varis kabızlıktan dolayı oluşur mu?
  3. Varis neden oluşur?
  4. Tiroid biyopsisi neden yapılır?
  5. Pelvik ultrason nedir? Nasıl çekilir?
  6. Gebelikte ayrıntılı ultrason ve bebeğin cinsiyeti hakkında merak edilenler
  7. Varis kader değildir!
  8. Varis tedavisini kim yapar?
  9. Meme ultrasonu neden önemlidir?
  10. Varis tedavisi nasıl olmalı?

© Copyright 2025

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.