SAĞLIK
YEMEK
ASTROLOJİ
GÜZELLİK

‘E- kitap’ kâğıdı öldürecek mi?

E-kitaplar pazardaki paylarını hızla artırırken, yazarlar ve bilim dünyası kâğıda basılı kitapların geleceğini tartışıyor...

|

ABD başta olmak üzere dünyanın birçok ülkesinde elektronik kitapların popülerleşmesiyle kâğıda basılan, ciltlenip kütüphanelerde saklanan “gerçek kitapların” geleceği de tartışma konusu oldu.
Elektronik kitabın yükselişinden korkanlar -ya da bunu övenler- hızla artan satış rakamlarını örnek gösteriyor. ABD’nin en büyük perakende sitesi Amazon.com, 2010 yılının ilk altı ayında, geçen yılın aynı dönemine kıyasla üç kat daha fazla e-kitap satışı yaptı. Amerikan Yayıncıları Derneği de, 2010 yılında e-kitapların satışının yüzde 158 arttığını söyledi. Türkiye’de ise e-kitap dağıtımının öncüsü İdefix, yalnızca nisan ayından beri e-kitap sattıkları halde bunların, toplam kitap satışlarının yüzde 4.11’ini oluşturduğunu açıkladı. Şu anda sitede toplam 813 adet kitabı satın almak mümkün. Peki e-kitap baskıdaki kitapları gerçekten bitirecek mi? İşte dünyadan farklı görüşler:
Nicholas Negroponte (Massachusetts Teknoloji Enstitüsü Medya Laboratuvar’ı kurucusu, Wired dergisi köşe yazarı) : 1980’lerde nasıl müzik dinlediğinizi düşünün bir de şimdi nasıl dinlediğinize bakın. Her şey değişti. Kitaplar da elbet yok olmayacak ama şekil değiştirerek yerlerini e-kitaplara bırakacaklar. Ve bunun gerçekleşmesi 10 yıl almayacak. Bu olay 5 yıl içinde gerçekleşecek.
Bill Hill (Microsoft’ta e-kitap adımını atan kişi): Kitapları yaratma sürecinde enerji israf ediyoruz. Ağaçları kesiyoruz, onları taşıyoruz, onları kağıt hamuru haline getiriyoruz, hamurun kağıda dönüşmesi için bir başka fabrikaya taşıyoruz, daha sonra kağıtları sayfalar haline getirip, kitabı basıyor ve tüm dünyaya yayıyoruz. Bunu gerçekten 50 yıl sonra da yapıyor olacağımıza inanıyor musunuz?
Chris Meade (Kitabın Geleceği Enstitüsü, İngiltere Direktörü): Matbaa keşfedildiğinde de kitabın elle yazılması gerektiğini söyleyenler olmuştu.
Prof. Xia Lin (Drexel Üniversitesi-Bilgi Teknolojileri) - John Hubbard (Wisconsin Üniversitesi): Yayımcılık, ticaret ve teknolojinin birleşmesi ile oluşmuştu. Kitabın evrimini de yine teknolojinin fiyatı belirliyor. Dijital formlarda basım ve dağıtım çok daha hızlı ve ucuza gerçekleşiyor, yayımcının işini kolaylaştırıyor.
Alan Kaufman (Yazar-Şair): E-kitap Hitler’e benziyor. İleri teknoloji propagandacıları bize, kitapların ağaç katili olduklarını, yer kapladıklarını, teknolojiden geri kaldıklarını söyleyerek baskı uyguluyorlar. Bu durumda kitap evleri de, Naziler tarafından basılmış Sinagoglara benziyorlar.
Jean-Philippe de Tonnac (Yazar): Elektronik kitap, basılı kitabın zararına olacak şekilde sonunda kendini kabul ettirse de onu evlerimizden ve alışkanlıklarımızın arasından çıkarmayı başarması için pek az sebep var. ‘E-Kitap’ kitabı öldürmeyecek. Güncel gelişmeler ve alışkanlıklar bir arada yaşar. Bizlerin en çok sevdiği şeyse, olasılıklar yelpazesini genişletmektir. Film, tabloyu öldürdü mü? Ya televizyon sinemayı?
Umberto Eco (Yazar, Edebiyatçı, Eleştirmen, Düşünür): Bir roman okumak için bilgisayar başında iki saat geçirin gözleriniz tenis topu gibi olur. Kaldı ki bilgisayar elektriğin olmasına bağlı ve banyo küvetinde okuyamazsınız, yatakta yan yatarken de. Dolayısıyla kitabın daha esnek bir gereç olduğu ortada. Ya kitap, okumanın maddi ortamı olarak kalacak ya da kitabın, matbaanın icadından önce bile, hep olageldiği şeye benzeyecek bir şey çıkacak ortaya. Kitap tıpkı çekiç, tekerlek veya makas gibidir. Bir kere icat ettikten sonra daha iyisini yapamazsınız. Belki bileşimine giren unsurlar değişecektir, belki sayfaları kağıttan olmayacaktır artık. Fakat neyse o olarak kalacaktır.”

Basılı kitap/E-Kitap / ARTILARI - EKSİKLERİ
. Her yerde bulunabilir Yazının boyutu ve karakteri ayarlanabilir
. Gözü yormaz Kolaylıkla taşınabilir
. Daha ucuzlar Daha çevreci
. Her yerde okunabilir Okumak için ışığa gerek yok
. Paylaşılabilir Kitap içinde arama yapılması daha kolay
. Çok yer kaplıyor ve ağır Gözü yoruyor
. Okumak için ışık gerekli Şarjla çalışanlarda, zaman kısıtlaması var

YÜZDE 74

ABD’de üniversite öğrencileri arasında yapılan bir ankette, öğrencilerin yüzde 74’ünün basılı kitabı e-kitaba tercih ettiği, yüzde 59’unun da 2010 sonuna kadar e-kitap almayı düşünmediği görüldü.

© Copyright 2024

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.