SAĞLIK
YEMEK
ASTROLOJİ
GÜZELLİK

Ekmeksiz diyette kilolar geri dönüyor

Ekmek; un, su, tuz ve bazen maya kullanılarak yapılan hamurun tandır ve fırın gibi yöntemler kullanılarak pişirilmesiyle oluşan bir yiyecektir. Ana maddesi olan undan dolayı ekmek, karbonhidrat bakımından zengindir ve bu sebepten diyet listelerinde kendine yer bulamamaktadır.

|

Hızlı kilo verebilmek adına yapılan; şok diyet listeleri, tek tip beslenme, uzun süre aç kalma ve beslenme düzeninin alt üst olması kişide kas kaybı yaratır ve metabolizma hızını bozar. Diyet kuralları denildiğinde akla ilk “ekmek tüketmemek” gelir ve çoğu insan diyet sırasında 1 dilim ekmek tüketmekten bile kaçınmaktadır.


Ekmek tüketmemek başta doğru gibi gözükmekte ve zayıflamaya yardımcı olmaktadır ancak vücudunuz zayıflarken kalp, böbrek, kas, beyin ve damarlarınızın da sizinle beraber zayıflar. Sanılanın aksine ekmek tüketmek, aşırıya kaçılmadığı sürece kişinin sağlığını korumaya yardımcı olmaktadır.

Beyin sağlığı için E vitamini şart

E vitamini, beynin sağlıklı çalışmasını sağlar ve antioksidan özelliği taşımaktadır. E vitamini eksikliğinde kalp hastalıkları, sindirim sistemi sorunları ve bazı kanser türlerine yakalanma riski artmaktadır. Bu vitaminin eksikliğini yaşamamak için bulgur, karabuğday, çavdar, yulaf, esmer pirinç ve adını son zamanlarda sıkça duyduğumuz kinoa gibi tahıllara diyet listesinde yer verilmelidir.

Tam tahıl içeren besinler zengin posa kaynağıdır. Kabızlığı önleyen, kan kolesterolünü azaltmaya yardımcı olan posa, obezite ile mücadelede önemlidir. Sağlıklı bir diyet programı için diyetisyeninize danışarak, tamtahıllıekmek tüketebilirsiniz.

B grubu vitaminleri eksik olmamalı

Tahıl denildiğinde akla; karabuğday, bulgur, arpa, esmer pirinç, mısır, çavdar ve yulaf gibi taneli bitkiler ve tohumları gelmelidir. B12 haricindeki, B grubu vitaminlerini özellikle B1 vitaminini içerisinde bolca bulunduran tahıl grubu enerji oluşumunda görevlidir. Eksik kalması durumunda sinir ve sindirim sisteminde sorunlar yaşanabilir.

© Copyright 2024

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.