Eliminasyon Diyeti Nedir, Nasıl Yapılır? Eliminasyon Diyeti Tarifi Listesi
Diyet dünyasında birbirinden farklı pek çok diyet türü bulunmaktadır. Bir diyette yağın zararından bahsederken bir diğerinde karbonhidrat ya da meyveyi suçlar. Yeni bir eğilim olan eliminasyon diyetleri, insanlar için her çeşit problem ve durumun çözülmesi için yardım eder. Eliminasyon diyeti tam olarak nedir, nasıl uygulanır ve hangi gıdalar tüketilirken hangi gıdalar yasaktır, eliminasyon diyetinin faydaları ve zararları nedir tüm detaylarıyla derledik.
Eliminasyon diyeti; belirli gıdaların kısa bir süreliğine, çoğunlukla üç veya dört hafta olmak üzere tüketilmemesi ve daha sonra belirlenen gıdaların yeniden tüketilmesi sonucunda olası reaksiyonların gözlemlenmesi sürecini içerir. Bu diyet oldukça sınırlayıcıdır ve sağlık riskleri barındırır.
Eliminasyon Diyeti Nedir?
Kronik inflamatuar hastalıkların tedavisi için etkili bir destek yöntemi olan eliminasyon diyeti, özel bir diyet olarak fonksiyonel tıpta kullanılmaktadır. Her ne kadar adı diyet olarak geçse de temel amacı kilo verdirmek değildir. Temel amacı bağışıklık sistemini düzenlemek amacı ile antijen olarak görülen tüm gıdaların tüketimini kesmektir. Aynı zamanda fazla kiloların kaybı da yan etki olarak görülür.
Eliminasyon diyeti uzun süreli yapılan bir beslenme şekli değildir. Kronik inflamatuar hastaları yalnızca 4-6 hafta kadar uygulamalıdır.
Eliminasyon Diyetinde Yasak Olan Gıdalar
Bütün tatlandırıcı ve şekerler
Gluten içerikli un ve tahıllar
Süt ürünleri
Yumurta
İşlenmiş et çeşitleri
Kabuklu deniz besinleri
Mısır
Sığır eti
Soya içeren gıdalar
Çikolata, kahve ve alkol
Yer fıstığı
Patates, domates, patlıcan ve biber
Eliminasyon Diyetinde Yasak Olmayan Gıdalar
Meyve ve sebzeler
Pirinç
Yer fıstığı ve soya dışındaki bütün bakliyatlar
Kavrulmamış çiğ kuru yemişler
Tohumlar
Kuzu eti
Balık
Kümes hayvanları
Gluten içermeyen tahıl gibi gıdalar
Sadeyağ ve zeytin yağ gibi sağlıklı yağlar
Baharatlar
Yeşil çay
Eliminasyon diyeti çok kısa bir süreliğine inflamatuar ya da otoimmun gibi ciddi rahatsızlıkların iyileşmesine yardımcı olmak amacıyla yapılan özel bir diyettir. Liste de görüldüğü üzere rahatsızlık vermeyen bütün meyveler, sebzeler ve baklagiller tüketilebilir. Çay ve kahve tiryakileri ise az miktarda siyah çay içebilir.
Eliminasyon diyet listesi bazı hastalar için ağır gelebilmektedir. Bu durumlarda hastalara yalnızca tüketilmemesi gereken gıdalar olan süt ürünleri, bütün tatlandırıcı ve şekerler, gluten içerikli un ve tahıllar yasaklanır. Bu gıdalar kesinlikle tüketilmemelidir. Eliminasyon diyeti için bir uzmandan yardım alınmalıdır. Unutulmamalıdır ki immun cevabının ve bağırsak mukozasının düzenlenmesi için en kesin yöntem olan eliminasyon diyetinin doğru düzgün bir şekilde uygulanması gerekir.