SAĞLIK
YEMEK
ASTROLOJİ
GÜZELLİK

Embriyo Nedir, Gelişimi Nasıl Olur? Dondurulmuş Embriyo Transferi Yaptırmak İsteyenler Nelere Dikkat Etmelidir?

Embriyo nedir, gelişimi nasıl olur? Dondurulmuş embriyo transferi yaptırmak isteyenler nelere dikkat etmelidir? Embriyo dondurma işlemi için nelere dikkat etmek gerekir. Siz de embriyo nedir ve diğer sorular hakkındaki ayrıntıları derledik.

|

 Tek bir hücreden embriyo, ardışık hücre bölünmeleri (mitoz) ile gelişir. Embriyonik gelişimin çeşitli aşamalarından geçer.

 Emriyo Nedir?

 Spermatozoon ve oosit arasındaki füzyonu takiben ilk hücrenin görünümünden bir embriyodan bahsediyoruz. Daha sonra embriyonik evre, bu ilk aşamadan gebeliğin 8. haftasına (10 hafta), yani döllenmeden 56 gün sonrasına kadar, doğmamış çocuğun büyümesine ve gelişmesine karşılık gelir.

 Döllenmeyi takiben embriyogenez, erkek ve dişi gametlerin füzyonundan doğan ve gelecekteki bebeğin genetik bilgilerini taşıyan tek bir hücre olan zigot ile başlar. Döllenmeden sonraki 72 saat ile gebeliğin 4. günü arasında hücre bölünmesi devam ederken embriyo fallop tüpünden uterusa hareket eder.

 Embriyo Gelişimi Nasıl Olur?

 İnsanlarda embriyonik aşama yaklaşık sekiz hafta sürer. Döllenme sperm ve yumurtanın birleşmesiyle başlar. Yaklaşık dört gün sonra, embriyo morulaya girer. Hücre farklılaşması, blastula sırasında, döllenmeden sonraki beşinci gün ile yedinci gün arasında başlar Bu dönemde embriyo rahim içine yerleştirilir.

 Gelişimin çok erken aşamalarında, embriyodaki hücreler herhangi bir hücre tipine dönüşme kabiliyetine sahiptir ve biyomedikal araştırmalarda oldukça değerli kök hücrelerdir . Sonuç olarak, insan embriyoları birçok etik sorunu ortaya çıkarır. Embriyogenez, gebeliğin 4. haftasında (6 hafta) yeni bir anahtar aşamadan geçer. İlkel katmanlar daha sonra embriyonik diskin katlanmasının etkisi altında silindirik C şeklinde bir yapıya dönüşür.

 Dondurulmuş Embriyo Transferi Yaptırmak İsteyenler Nelere Dikkat Etmelidir?

 Tüp bebek (IVF) sırasında kadının rahmine transfer edilmeyen embriyolar çiftin rızası ile dondurulabilir. Daha sonra çift yeni bir çocuk istediğinde implante edilebilirler. Embriyoların dondurulmasının ardından, ilk hamilelik sırasında IVF için çağrıda bulunan çiftin, bu donmuş embriyoları transfer edip etmemeye karar vermek için yasal olarak beş yıllık bir süresi vardır.

 Dondurulmuş bir embriyonun çözülmesi veya uyanması çok özel bir süreci takip eder. Önce donmuş embriyoları içeren payetler -196 °C'de depolandıkları sıvı nitrojen banyosundan çıkarıldı. Genellikle bir seferde iki veya üç embriyo çözülür. Daha sonra embriyolar, +37 °C'lik bir sıcaklığa ulaşılana kadar arka arkaya birkaç banyo kullanılarak rehidre edilir. Sadece üçte ikisi bu çözdürme işleminden sağ kurtulur. Transfer, donma gününde gerçekleşir.

 Genellikle kadınlarda doğal döngülerinin belirli bir zamanında, yumurtlamadan iki veya üç gün sonra (tetiklenmiş olsun veya olmasın) yapılır. Bazı durumlarda almak İmplantasyona uterus astarını hazırlamak için ilaç tedavisi (östrojen ve progesteron) da gereklidir. Uygulamada embriyo transferi, dondurulmamış embriyolarla aynı şekilde gerçekleştirilir.

© Copyright 2024

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.