SAĞLIK
YEMEK
ASTROLOJİ
GÜZELLİK

Evde de detoks yapabilirsiniz!

Sabahları yataktan zor mu kalkıyorsunuz? Gün içerisinde moral ve motivasyonunuz zayıflıyor mu? Kilo aldınız ve vermekte zorlanıyor musunuz? Yaşlandığınız mı hissediyorsunuz? Öyleyse vücudunuzun detoksa ihtiyacı var demektir!

|

Detoks nedir?
Sürekli duyduğumuz ama anlamını belki de tam olarak bilemediğimiz detoks aslında bir kilo verme programı değil bir “arınma” programıdır. Vücudun yıllar içerisinde biriktirdiği toksinlerden kurtulabilmesi için uygulanan, sağlıklı ve taze sıkılmış sebze+meyve sularıyla beslenilen ya da aralara yeşil salatalar koyularak zenginleştirilen bir kürdür.

Kişinin yaşına, kilosuna ve sağlık durumuna göre çeşitlilik gösterirken her zaman, Verita Health gibi sağlıklı yaşam merkezlerinde detoks ve sağlıklı yaşam danışmanlarının gözetiminde olması tavsiye edilir.

Her yetişkin insanın, senede en az bir kez, ya da 6 ayda bir en az 7 gün uygulamasını tavsiye ettiğimiz bu programlarla vücudunuz toksinlerden arınırken enerjinizi geri kazanabilir.

Vücudunu dinlenmesi ve yenilemesi sağlanırken program sonunda bağışıklık sistemi güçlenirken, enerji seviyesi yükselir. Sabahları yataktan enerjik bir biçimde kalkmaya başlarken, vücutta biriken ödem ve şişkinlik yok olur.

Özellikle temizlenen iç organların temizliğinin yansıması olarak program sonunda ciltte parlaklık ve ışıltı göze çarpar. Bağışıklık sistemi güçlendirilmesiyle hastalıklara karşı daha dirençli bir vücuda sahip olursunuz. Ayrıca arınmanın sonucunda yaşam kalitesi arttığı için stresle mücadele kolaylaşır.


Detoksta neden sıvı beslenilir?
Vücudumuz, günlük hayatımızda aldığı besinleri sindirebilmek için bir enerji harcamaktadır. Sıvı beslenme programında sadece sebze suları içildiği için sindirim sisteminiz aslında bir süreliğine aslında ‘Tatile’ çıkar.

Detoks süreci başladığında vücudumuz, sindirim sistemi çalışmayacağı için sindirim için harcadığı enerjiyi diğer organlar(karaciğer, böbrekler gibi )ve dokuları (cilt, saçlar, dişler, tırnaklar gibi)onarmak, hücreleri yenilemek için harcamaya başlar.

Bu dönemde hafif (yürüyüş, yüzme) egzersizler yapmak, buhar, sauna, infrared sauna seansları uygulamak, bol su ve bitki çayları tüketmek toksin atılımını hızlandırır. Detoks sırasında vücut toksinleri, arınma organları olan cilt, bağırsaklar, böbrek ve akciğerler yollarıyla atmaktadır. Bu dönemde uygulanacak lavman ile de bağırsaklardan toksin atılımı desteklenir.

Kronik hastalıklar olan kalp ve şeker gibi hastalıklarda detoksun düzenli olarak uygulanması, hastalığın gerilediği ve ilaç tüketiminin bittiği ya da azaltıldığı gözlenmiştir.


Evde detoks yapabilirsiniz!
Evde sağlıklı bir detoks programı uygulamak isterseniz, mevsimine göre aklınıza gelen bütün sebzelerden faydalanabilirsiniz.

Sabahları kahvaltı yerine geçecek, hem doyurucu, hem anti- oksidan, hem de toksin atmakta etkili en güzel içeceklerden birisini evde yapmanız mümkün.

Katı meyve sıkacağında 3 orta boy salatalık, kabukları soyulmuş 1 limon,2-3 kök ıspanak,2 adet kereviz sapı, 1 adet yeşil elmayı( isteğe bağlı ve şeker hastalarında katılmayabilir) sıktıktan ve suyunu çıkardıktan sonra harika içeceğiniz hazır.

Bu nefis içeceği günde 4-5 kez içebilirsiniz. Aralara yeşil salatalar katarak ta detoksunuzu destekleyebilirsiniz.

Roka+ maydanoz+ salatalık ile harika bir yeşil salata hazırlayabilir, üzerine yarım avokado, zeytinyağı ve limon ekleyebilirsiniz.

Detoksunuz bol su ve bol bitki çaylarıyla desteklemeyi de ihmal etmeyin.

Evinizde kolaylıkla hazırlayabileceğiniz detoks içeceği tarifleri

İmmune boost:
3adet yeşil elma+ 1 adet kabuğu soyulmuş limon+ ceviz büyüklüğü kadar zencefil

Green bliss:
1 adet Yeşil elma+ 3 adet salatalık+ 4-5 sap taze ıspanak

Alkalize:
4adet salatalık+1 adet kabuğu soyulmuş limon+2-3 sap kereviz

Bağışıklık kokteyli:
3 adet yeşil elma+1 adet kabuğu soyulmuş limon+ceviz büyüklüğünde zencefil+2 ceviz büyüklüğünde kırmızı pancar

Katı meyve sıkacağında sıkacağınız bu besinleri günde 5-6 kez tüketerek detoks yapabilirsiniz. Detoksunuzu yeşillikler ve salatalar ile destekleyebilirsiniz.

Sevilay Öztürk
Verita Halkla İlişkiler Müdürü ve Sağlıklı Yaşam Danışmanı

© Copyright 2024

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.