SAĞLIK
YEMEK
ASTROLOJİ
GÜZELLİK

Festivalin yıldızı Emek Sineması!

29. Uluslararası İstanbul Film Festivali dün sona erdi. Kapanış gecesinin starı ödül alanlar veya filmler değil bir bina oldu: Emek Sineması

|

29. Uluslararası İstanbul Film Festivali, dün Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’nda yapılan ve Memet Ali Alabora’nın sunduğu kapanış töreniyle sonlandı.
Kapanış sırasında, Yaşam Boyu Başarı Ödülü alan Klaus Maria Brandauer’in dediği gibi gecenin yıldızı ödüller değil, bir binaydı: Yıkılması planlanan Emek Sineması.

‘Min Dit’e 3 ödül
Ulusal jüri, En İyi Film Ödülü’nü Yağmur ve Durul Taylan’ın yönettiği “Vavien”e verdi. İlk senaryosu “Vavien”, Engin Günaydın’a da festivalde En İyi Senaryo Ödülü’nü kazandırdı. ‘Antalya Film Festivali’nde yarışan ilk Kürtçe film’ unvanını alan “Min Dit”, geceden 3 ödülle döndü. Miraz Bezar, filmle, En İyi Yönetmen Ödülü’nü aldı. Bu yıldan itibaren Şakir Eczacıbaşı anısına verilen uluslararası yarışma Altın Lale ödülü, “The Misfortunates / Şeylerin Boktanlığı”na verildi.
Engin Günaydın, Pelin Esmer, Güven Kıraç, Yeşim Ustaoğlu, Durul Taylan ve Semih Kaplanoğlu’nun da aralarında birçok ismin konuşmasında Emek Sineması ön plandaydı. Kaplanoğlu, Emek’in koltuklarının yağlı olduğunu söyleyen Kültür Bakanı Ertuğrul Günay’a referans vererek, “Filmimin Emek’te sizlerle buluşmasını çok isterdim. Emek, hiçbir zaman yağlı ve kirli olmadı” dedi. Durul Taylan Altın Lale Ödülü’nü Emek Sineması’nı yıktırmamak için mücadele eden insanlar adına aldı. Güven Kıraç, herkesi bugün 17.00’de Taksim Meydanı’ndaki Emek Sineması için yapılacak yürüyüşe çağırdı.

Ödüller
- En İyi Film: “Vavien”
- En İyi Yönetmen: Miraz Bezar (“Min Dit”)
- En İyi Kadın Oyuncu: Şenay Orak (“Min Dit”)
- En İyi Erkek Oyuncu: Tansu Biçer (“Beş Şehir)
- En İyi Senaryo Ödülü: Engin Günaydın (“Vavien”)
- En İyi Görüntü Yönetmeni: Barış Özbiçer (“Bal”)
- En İyi Müzik: Mustafa Biber (“Min Dit”)
- Jüri Özel Ödülü: “Bal”

Uluslararası Yarışma
- En İyi Film: “The Misfortunates”
- Jüri Özel Ödülü: Sandrine Kiberlain (“Matmazel Chambon”)
Avrupa Konseyi Sinema Ödülü
- (FACE): “Ajami”

FIPRESCI Ödülü
- Uluslararası Yarışma: “Matmazel Chambon”
- Ulusal Yarışma: “Vavien”
Radikal Halk Ödülü
- Uluslararası Yarışma: “Annemi Öldürdüm”
- Ulusal Yarışma: “Bal”

Robert’ten çok özel festival
İstanbul Amerikan Robert Lisesi, 2007 yılında Isparta’da düşen Atlasjet uçağında hayatını kaybeden, 1998 yılında mezun olan ve mezun olurken de fizik dersindeki başarısı nedeniyle “Michael Hamilton” ödülünü kazanan öğrencisi Özgen Berkol Doğan’ı bu yıl ikincisi yapılacak olan “Berkol RC’98 Dans Festivali” ile anıyor. Bugün yapılacak “Berkol RC’98 Latin Dansları ve Tango Festivali”ne 9 okuldan 150’ye yakın öğrenci katılacak. Festivale katılacak okullar ise şunlar: Adapazarı Özel Enka Anadolu Lisesi, Cağaoğlu Anadolu Lisesi, Enka Lisesi (İst), Habire Yahşi Anadolu Lisesi, İtalyan Lisesi, Kartal Anadolu Lisesi, Özel Amerikan Robert Lisesi, Özel Üsküdar Amerikan Lisesi, VKV Koç Özel Lisesi.

© Copyright 2024

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.