SAĞLIK
YEMEK
ASTROLOJİ
GÜZELLİK

Fındık cenneti

Fındık cenneti

|


       Geçen yılın bu zamanlarında televizyonlardaki bir reklam filmi ile fındık bir anda gündeme gelmişti. Yıllardır çerez kabilinden tükettiğimiz bu besinin sağlık için faydalarının sayılıp dökülmesinden pek de verim alamayan üreticilerin ortak çabasıyla hazırlanan filmlerde fındığın cinsel güç üzerindeki etkisi vurgulanmıştı. Memleket insanının hassas olduğu bu nokta doğal olarak fındık satışlarını patlattı. İşin bir de başka kısmı var: Alışveriş yapan kadınlar etrafa karşı, cinselliği çağrıştırıyor diye fındık almaktan utanır olmuşlardı. Bunlar satıcıların anlatımı. Bunlar bir yana fındık gerçekten muhteşem bir gıda.
       İçinde, yağ, protein ve karbonhidrat açısından zengin. Kalsiyum, fosfor, B1, B2, B6 ve E vitaminleri var. B grubu vitaminleri kan yapımı ve ruhsal sağlığın devamı için çok önemli. Gelişme çağındaki çocuklar için çok yararlı. Alyuvarların parçalanmasını önlediğinden kansızlığa karşı koruyucu etkisi var. Kemik ve dişlerin oluşumunda ihtiyaç duyulan kalsiyum, kan yapımında kullanılan demir de var fındıkta. Fındıktaki yüksek oranda bulunan doymamış yağ asitleri ise vücudun ısısını korumaktan yağda eriyen vitaminlerin taşınmasına kadar birçok işe yarıyor. Linoelik ve oleik asitleri içermesi, kandaki kolesterolün yükselmesini önlediği gibi kalp ve damar hastalıklarına karşı da korunma anlamına geliyor. Anavatanı Karadeniz kıyıları, Trakya ve Makedonya olduğu sanılan fındık için Türkiye tam bir cennet. Dünya fındık üretiminin yüzde 75 kadarını ülkemiz karşılıyor. Yaklaşık 80 ülkeye fındık ihraç ediyoruz. Başlıca yerli fındık çeşitleri arasında tombul fındık, kanfındığı, sivri fındık, badem fındık ve foşa fındığı geliyor. İzmit taraflarında yaygın olan Değirmendere fındığı da kalın kabuklu ve lezzetli bir badem fındık çeşidi. Çerez olarak tüketmenin yanında pasta, çikolata ve şekerleme yapımında da bol bol kullanılıyor. Yağının ise gıda, parfümeri ve sabun sanayiinde yeri var.

       GÜNÜN YEMEĞİ
       Peynirli kış salatası, 4 kişilik / Hazırlama süresi: 25’
       Malzemeler:
       2 salatalık, 1 marul, 1/2 kase ıspanak, 150 gr dil peyniri, 10 zeytin, 100 gr süzme yoğurt, 2 diş sarmısak, 1 yemek kaşığı zeytinyağı
       Hazırlanışı:
       Salatalıkları halka halka doğrayın. Marul ve ıspanakları kıyın. Dil peynirini küpler halinde keserek, salatalık, marul ve ıspanak ile karıştırın. Ayrı bir kâsede süzme yoğurt, kıyılmış sarmısak, zeytinyağı, tuz, karabiberi karıştırıp salatanın üzerine gezdirin. Üzerini peynir ve zeytinle süsleyin (İsterseniz hindi eti parçaları da ekleyebilirsiniz).

       GÜNÜN MÖNÜSÜ
      

  • Dalyan köfte
  • Domatesli bulgur pilavı
  • Peynirli kış salatası
  • Meyve



  • © Copyright 2024

    Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.