SAĞLIK
YEMEK
ASTROLOJİ
GÜZELLİK

Fıtık nedir, neden olur?

Fıtık pek çok sebebi ve çeşidi bulunan, ihmal edilmemesi gereken bir rahatsızlıktır. Zamanında müdahale edilmediği taktirde fıtık kişide büyük sıkıntılara yol açabilir. Peki fıtık sebepleri, belirtileri ve tedavisi nelerdir?

|

Fıtık nedenleri ve çeşitleri oldukça fazladır. Fıtık tedavisi rahatsızlığın şekline ve boyutuna göre farklılık gösterir.

FITIK NEDİR?

Fıtık, anatomik yapının bozulması ile doku veya organların normal yerinden başka bir alana yer değiştirmesidir.

FITIK ÇEŞİTLERİ NELERDİR?

-Bel,

-Boyun,

-Kasık,

-Göbek

Fıtık belirtileri fıtığın meydana geldiği bölgeye göre değişir. Bu nedenle öncelikle fıtık oluşumunu tetikleyecek ve fıtığı doğrudan etkileyecek hareketlerden kaçınmak gerekmektedir. Fıtık, tedavi sonrasında tekrarlayabilmektedir. Uygulanan ameliyat sonrasında dikkatsiz davranmak, ağır kaldırmak gibi durumlar fıtığın tekrarlamasına neden olabilir.

FITIK TEDAVİSİ NASILDIR?

Kültürfizik gibi fazla zorlayıcı olmayan yavaş hareketler ve yüzme gibi spor faaliyetleri fıtığın gelişmesini engeller. Burada amaç omurları destekleyen kasların kuvetlenmesini sağlamaktır.

Bu tanım çok geneldir. Boyun fıtığı, bel fıtığı, mide fıtığı, göbek fıtığı, kasık fıtıkları, ameliyat yeri fıtıkları, gibi birçok fıtık tanımı vardır.

Bel fıtığı omurların arasındaki disk denen kıkırdak yapının yerinden çıkarak sinirlere doğru baskı oluşturması ile oluşur. Beyin cerrahisi bölümünün tedavi ettiği bir durumdur. Halk arasında siyatik de denir.

Diğer fıtık çeşitleri (çocukluk grubu hariç) genel cerrahi kapsamında olup tüm fıtıkların tedavisi nihayetinde cerrahi yolladır. En sık rastlananı kasık fıtıklarıdır (ingüinal herni). Kasık bölgesinde şişlik, ağrı ile kendini gösterir. Şişlik genellikle yatınca kaybolur.

© Copyright 2024

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.