Ganglion (El Bileği) Kisti Nedir? Ganglion Kisti Bozuk Para Tedavisi Nasıl Yapılır?
Ganglion yani el bileği kisti olarak da bilinen bu hastalık, tendom ve eklem kası üzerinde oluşan küçük sıvı kesesidir. Bu kesenin içinde kıvamlı, sıvı, şeffaf, yapışkan ve jelimsi bir sıvı bulunur. Bu kistler, boyuta bağlı olarak süngerimsi ya da sert hissedilebilir. Ganglion kistlerinin yaklaşık %50’si zamanla kendi kendine geçer. Kendi kendine geçmeyen ve sürekli ağrıyan kistler, tedavi gerektirir. Ganglion kisti (el bileği) nedir? İşte, tüm detaylar...
Ganglion kisti, ellerin, bileklerin, tendonların ya da eklemlerin üzerinde sıkça gözlemlenen ve kanserli olmayan şişliklerdir. Bu kistler, aynı zamanda ayaklarda ve ayak bileklerinde de oluşabilir. Kistlerin şekilleri ise, genellikle yuvarlak ve oval şeklindedir.
Ganglion Kisti Bozuk Para Tedavisi Nasıl Yapılır?
Ganglion kistinin tedavisi için geleneksel bir tedavi yöntemi olarak dışarıdan bozuk para ya da taş ile baskı uygulamak, uzmanlar tarafından çok önerilmiyor. Bu kistlerin ilk tedavi yöntemi ilk başlarda basit izlem olarak yapılır. Ancak kist ağrılı ise ve aktivite sırasında şikayetler giderek artıyorsa başka tedavi seçeneklerine yönelebilirsiniz.
Kist içinden sıvı çekmek (tekrarlama olasılığı yüksek bir tedavi yöntemidir.) ve el bileğini hareketsiz tutmak gibi tedavi yöntemleri de sıkça tercih ediliyor. Cerrahi bir işlem olmadan yapılan tedavi yöntemleri başarısızlık ile sonuçlanıyorsa cerrahi yöntem ile kistin çıkarılması planlanabilir. Bu tedavilerdeki genel amaç, kistin kaynağını çıkarmaktır.
Ganglion Kistlerinin Belirtileri Nelerdir?
El bileklerinde ortaya çıkan kistler genellikle aşağıdaki özellikleri taşır;
- Konum: Ganglion kistleri, genellikle el ve bilek tendonları boyunca gözlemlenen kistlerdir. Bu kistlerin ikinci en yaygın olarak görüldüğü bölge ise, ayak ve ayak bilekleridir.
- Şekil ve boyut: Bu kistler, genellikle yuvarlak ve oval şeklinde kendini gösterir. Bu kistlerin çapı genellikle 2,5 cm'den fazla olmaz. Kistlerin bazıları ise hissedilmeyecek kadar küçüktür. Tekrarlayan bilek hareketleri, kistlerin daha da büyümesine yol açabilir.
- Ağrı: Ganglion kistleri, genellikle ağrıya neden olmaz. Ama kist, sinire baskı yaparsa boyu küçük olsa bile uyuşukluk, karıncalanma, kas zayıflığı ve ağrıya neden olabilir.
Ganglion Kistleri Neden Oluşur?
Ganglion kistlerinin neden kaynaklı olarak ortaya çıktığı henüz tespit edilememiştir. Ama bu konu ile ilgili pek çok teori geliştiriliyor. Kist sıvısının kökeni tam olarak açıklanamasa da en çok dikkat çeken olasılık el bileğinin hareketi sonucunda kistin içine pompalanan eklem içindeki sıvıdan geldiği düşünülüyor. Kistin oluşumu da en az sıvının oluşumu kadar merak edilen ve bilinmezliğini koruyan bir konudur.