Gıda İntoleransı Nedir, Nasıl Anlaşılır? Gıda İntoleransı Testi Nasıl Yapılır?
Birçok kişi sindirim sistemiyle ilgili çeşitli sorunlar yaşayabilir. Bu sorunlar genelde tüketilen gıdalarla ilgili olmaktadır. Gıda intoleransı da sık sık karşılaşılan bir sindirim sorunudur. Bireyler tam olarak bu problemin ne olduğunu bilmeyebilir. Bilemedikleri için de gerekli önlemleri alamayabilir. Bu amaçla gıda intoleransının tam olarak ne olduğu doğru bir şekilde bilinmelidir. Anlaşılma noktalarını belirli etkiler göstermektedir. Bu etkiler araştırılmalıdır. Ayrıca gıda intoleransını belirlemek için de hastalara belirli testler yapılabilmektedir. İşte, merak edilen tüm detaylar.
Tüketilen gıdanın içerisinde yer alan bir madde kişiye belirli zorluklar yaşatabilir. Bu durum belirli hasarlara yol açabilir. Bireyler bu amaçla tükettikleri gıdaları bilinçli olarak tüketmelidir. Bu hasarı önlemek gıda intoleransını bilmekle ilgilidir. Gıda intoleransı ile ilgili konular bilgilendirme amaçlı anlatılmıştır.
Gıda İntoleransı Nedir?
Tüketilen gıdanın içinde yer alan bir maddeye karşı sindirim sistemi organlarının reaksiyon göstermesine gıda intoleransı denir.
Böyle bir durumda kişinin sindirim sistemi gıdanın içinde yer alan bu maddeyi doğru bir şekilde sindiremez ve parçalayamaz. Bu durum sonucunda sindirim sistemi tahriş olur ve belirli bir hasara uğrar.
Gıda İntoleransı Nasıl Anlaşılır?
Gıda intoleransı kişide belirli belirtilere yol açar. Bu belirtiler sonucunda kişi bu şikayetler ile alanında uzman doktora baş vurur. Gıda intoleransını aslında kişi bu belirtileri yaşayarak zaten anlar. Fakat yaşadığı sindirim sorununun gıda intoleransı olduğunu bilmeyebilir. Şikayetleri sonucunda doktora başvurur.
Gıda intoleransı belirtileri şu şekilde sıralanmaktadır:
Karın krampları
Mide bulantısı
Cilt döküntüsü
İshal
Kusma
Genel olarak belirtiler hemen tedavi edilmesi gereken güçlü etkilere yol açar.
Gıda İntoleransı Testi Nasıl Yapılır?
Gıda intoleransı testi tüketilen gıdaların içindeki hangi maddelerin sindirim sistemini zorlaştırdığını tespit etmek için yapılan laboratuvar testidir. Bu test oldukça kolay bir şekilde kişiye uygulanmaktadır. Öncelikle kişiden sağlık kuruluşunda düşük miktarda kan alınır. Bu kan genelde parmak ucundan alınarak testte gönderilir.
Kişiden alınan kan laboratuvarda test edilir. Testin içeriğini çeşitli gıdalara karşı oluşan immunoglobulin antikoru kapsar. Bu test sonucunda da kişinin gıdaların içindeki hangi maddelere karşı sindirim reaksiyonunun olduğu belli olacaktır.