SAĞLIK
YEMEK
ASTROLOJİ
GÜZELLİK

Glisemik İndeksi En Yüksek Olan Besinler Nelerdir?

Glisemik indeks terimi son zamanlarda sıklıkla duyulan bir terim haline gelmiştir. Özellikle sağlıklı kilo vermek isteyen kişilerin glisemik indeksi terimini çok sık araştırmaktadır. Peki glisemik indeksi en yüksek olan besinler nelerdir? Sizlere glisemik indeksi içeren gıda ve besinleri detaylıca inceledik.

|

Glisemik indeksi kilo vermek isteyen kişiler ile birlikte dengeli beslenmek isteyen ve şeker hastalarının en çok araştırdığı terimdir. Bu nedenle glisemik indeksi içeren besinlerin neler olduğu merak edilmektedir.

Glisemik İndeks Nedir?

Bir besinin glikoz miktarını yükseltme kapasitesine glisemik indeksi adı verilmektedir. Bununla birlikte bir besin içerisinde yer alan karbonhidrat miktarının kandaki kan şekerine olan etkisinin sayısal açısından değeri olarak da tanımlanmaktadır.

Gıdalar içerisinde glisemik indeksi değişken değerlere sahiptir. Bu değerler 0 ile 100 arasında değerlendirilmektedir. Bu değerlerin sadece besin türüne göre değil, işlenme biçimine, ham veya olgun olmasına, pişirme aşamasına göre de değerlendirilmektedir. Bu nedenle günümüzde pek çok kişi glisemik indeksi yüksek olan besinleri araştırmaktadır.

Glisemik İndeksi En Yüksek Olan Besinler Nelerdir?

Yüksek glisemik indeksine sahip besinler hızlı bir şekilde sindirildikleri için kan şekerinde anlık dalgalanmalara ve daha hızlı bir şekilde acıkmaya sebep olmaktadır. Glisemik indeksi yüksek olan karbonhidrat besinlerin tüketilmesinden sonra kişilerde enerji kaybı ve yorgunluk gibi durumlar oluşmaktadır. Bu durum kan şekerindeki dalgalanmalardan oluşmaktadır.

55'in altında olanlar düşük glisemik indeksi olan besinler, 55 ile 70 arasında olan orta glisemik indeksli besinler, 70'in üstüne olanlar ise yüksek glisemik indeksli yiyecekler olmaktadır. Buna göre yüksek glisemik indeksli besinler şunlardır:

- Toz şeker
- Beyaz ekmek
- Krakerler
- Bakla
- Gofretler
- Havuç
- Patates püresi
- Panço
- Bal

Glisemik indeksi yüksek besinler yüksek derecede insülin hormonu salgılamaktadır. Bu nedenle yağlanma gibi problemlerin yanı sıra uzun süreli şeker hastalığı, insülin direnci ve kalp hastalıkları gibi sorunlara da neden olmaktadır. Özellikle beyaz unlu yiyecekler, makarna, işlenmiş şekerli tatlı türleri, Beyaz pirinç gibi besinler glisemik inDeksi yüksek olan yiyeceklerdir. Bu nedenle sağlık açısından problem yaşayan kişiler, şeker hastaları ve kilo problemi yaşayan kişilerin bu besinlerden uzak durması gerekmektedir.

 

© Copyright 2024

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.