SAĞLIK
YEMEK
ASTROLOJİ
GÜZELLİK

Gluten Diyeti Nasıl Yapılır? Glutensiz Beslenme İle Zayıflayanların Diyet Listeleri...

Arpa, buğday, çavdar gibi tahıllar insanın gıda listesinde yer almaktadır. Bu tahıllar protein açısından da zengin olduklarından tüketilmesi gerekmektedir. Bunun yanı sıra kinoa, kahverengi pirinç meyve ve sebze tüketerek dengeli beslenmeniz mümkündür. Tahıl tüketemeyen kişiler için bu gıdalar alternatif olabilir. Tahılların insan beslenmesinde önemli olması yanında bazı kişilerin tüketmesi sorun olabilmektedir. Çünkü tahıllarda bulunan glüten bir proteindir ve bazı bünyelere dokunmaktadır. İşte, tüm detaylar. 

|

Glutensiz beslenerek diyet yapan kişiler genellikle çölyak denilen rahatsızlığı yaşayan kişilerdir ve gluten bu kişilerin sindirim sistemine dokunmaktadır.

Gluten Nedir?

Gluten arpa, çavdar, buğday gibi gıdaların yapısında bulunan bir proteindir. Beslenme açısında büyük önem taşımaktadır. Gluten ile bağlantısı olan bir hastalık söz konudur. Bu hastalığa da çölyak hastalığı denmektedir. Çölyak rahatsızlığı olmayanlar için ise glüten tüketmenin bir sakıncası yoktur.

Glütensiz Beslenme Zayıflamak İçin Kullanılmalı mı?

Son dönemlerde dünyada ve Türkiye’de glüten ve sağlığa zararlı olduğu ile ilgili bilgiler vardır. Glütenin sağlık üzerinde olumsuz etkileri olduğu belirtilmektedir. Bazen hastalıkların önüne geçmek bazen de zayıflamak için kişiler glütensiz beslenmektedir. Kişilerin uyguladığı farklı diyetler bulunmaktadır. Fakat diyetlerin bilinçsiz bir şekilde uygulanması sağlık problemleri yaratabilmektedir.

İnternet üzerinden ve kulaktan dolma bilgilerle öğrenilen diyetlerin kişiler üzerinde olumsuz etkileri olabilir. Diyet yaparken konunun uzmanı bir doktora veya diyetisyene başvurulması doğru olacaktır. Alkali diyeti, çiğ besin diyeti, aralıklı diyet gibi pek çok diyet vardır. Ama her vücudun yapısı ve gücü diğerlerinden farklıdır. Bu nedenle moda oldu diye bir diyeti yapmamak gerekir.

Özellikle ABD’ de pek çok kişinin gluten diyeti uyguladığı görülmektedir. Bunun nedeni ise glütensiz gıdaların faydalı olduğu yönünde yayılan yanlış bilgilerdir. Glütensiz diyet sırasında, glüten içermeyen süt, sebze, meyve ve et tüketilebilir. Bunlarla ilgili yaşanan bir sorun olmamaktadır. Ama glütensiz olarak üretilen ekmek veya makarnaların yapısı glütenli gıdalar gibi değildir. Glütensiz olan bu ürünlerin içinde daha az protein, demir, lif ve tiamin gibi vitaminler bulunur.

Bu eksik olan gıdalar ise sağlıklı bir beslenmeye engel olacaktır. Ayrıca glütensiz olan ekmek ve türevi gıdalarda karbonhidrat daha fazla olmaktadır. Karbonhidrat oranı arttıkça ise kalori oranı artmış olacaktır. Glütensiz olarak alınan bir ekmek normal bir ekmekten en az iki kat daha yağlıdır. Glütensiz olarak üretilen bir makarnanın ise sodyum ve karbonhidrat içeriği çok yüksektir. Bu nedenle, glütensiz rejim çok sağlıklı sonuç vermeyebilir.

Glütensiz Beslenme İle Zayıflayanların Diyet Listeleri

Glütensiz olan ve sağlıklı olan gıdalar bulunmaktadır. Bu gıdalar günlük listemizde bulunabilecek gıdalar olarak yer alır. Glütensiz gıdalar şunlardır;

  • Tüm meyve ve sebzeler
  • Ceviz, fındık gibi kuruyemişler
  • Nohut, kuru fasulye, mercimek, barbunya, badalan fasulye, kuru börülce gibi bakliyatlar
  • Peynir, lor, süt, yumurta gibi ürünler
  • Kırmızı et, hindi, tavuk, balık gibi gıdalar
  • Patates, pirinç, çiya tohumu gibi ürünler
  • Mısır ve patates nişastası
  • Zeytinyağı ve tereyağı

 

© Copyright 2025

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.