Göklerdeki JAWS
Göklerdeki JAWS
1941’de Japonya’ya karşı savaşta başarı üstüne başarı kazanan ABD’lilerin gururu, Pearl Harbour baskınıyla büyük ölçüde zedelenmişti. Japon uçakları, ABD ordusuna bu baskında büyük bir darbe vurmuştu. Saldırı sonrası ABD ordusundan yarı sağırlık nedeniyle emekliye ayrılan kahraman asker Tümgeneral Claire L. Chennault, Japon saldırısı altındaki Çin’e giderek Amerika Gönüllü Hava Birliği’ni kurdu. 55 saldırı uçağı ve 70 pilottan oluşan bir filo hazırladı. Uçakların üzerine çizdikleri kırmızı ağızlı beyaz dişli kaplan köpekbalığı resmiyle Japonlara karşı saldırıya geçti. Yedi ay içinde 299 japon uçağı düşürdüler. Bin 500 Japon askeri öldürerek,yenilmez büyük Japon hava gücünü perişan ettiler. Japonlar bu uçakları görünce dehşete kapılıyorlardı. Bu savaşta sadece 10 uçak ve 15 pilot kaybettiler. Bu başarılarıyla dünya çapında üne kavuşup efsane haline geldiler.
Kaplan köpekbalıkları, aradan yıllar geçmesine rağmen unutulmadı. Bu efsane uçaklar hala yaşatılıyor. Kaplan köpekbalığı resmi, şimdi günümüzün modern savaş uçaklarına resmediliyor. Hatta Türk Hava Kuvvetleri filosunda yer alan 70’li yılların efsanevi uçağı fantomlar da, bu dizaynlarıyla göklerde efsaneyi yaşatmaya devam ediyor.
Havacılar esnek
“Hatta bazı komutanlar taraf olduğu bir futbol kulübünün bile renklerini uçaklara işleyebiliyorlar. Bu dünyanın hemen hemen bütün hava kuvvetlerinde böyle. ABD’li pilotlar, İkinci Dünya Savaşı’nın efsane uçakları olan kaplan köpekbalıklarının dizaynını hala yaşatıyorlar. Bizimkiler de bu dizaynı benimsediği için bunları yaşatıyor. Çünkü bu uçaklar gerçek bir efsane. Köpekbalığı figürü pilotlara savaşta büyük bir güven aşılamış . Düşmanı ise demoralize etmiş."
Modernize ediliyorlar
Bu fantomlardan bazıları “jaws" görünümleriyle İkinci Dünya Savaşı’nın “kaplan köpekbalıkları" efsanesini devam ettiriyorlar. Ama şimdi ne mutlu onlara ki, düşmanları yok. Ve göklerde süzülürken “savaşöa değil “barışöa çağrı yapıyorlar.