SAĞLIK
YEMEK
ASTROLOJİ
GÜZELLİK

Hamilelikte diş etinde ne gibi değişiklikler olabilir?

Kadınlarda dişeti, yaşamlarının önemli bölümlerini kapsayan ergenlik, hamilelik, menstruasyon ve menopoz dönemlerinde farklılıklar göstermektedir.

|

Dişeti hastalığı olan kadınlarda erken ve düşük ağırlıklı doğum oranı, sağlıklı bireylere oranla 7 kat daha fazla görüldüğünden, hamilelik dönemi özel önlem, bakım ve kontrolleri kapsamaktadır.

HAMİLELİKTEKİ DİŞETİ SORUNLARININ SEBEBİ NEDİR??

Hamilelik sırasında için östrojen ve progesteron gibi hormonların düzeyinin artmasıyla damar yapısında değişiklikler olmakta ve buna bağlı olarak da dişeti hastalıklarına yatkınlık oluşmaktadır.

HAMİLELİKTE HANGİ DİŞETİ SORUNLARI GÖZLEMLENİR??

Hamileliğin başlangıcında görülen, dişetinin kızarık, şiş, hassas ve kanamalı durumuna "Hamilelik Gingivitisi" denmektedir. Ağız bakımı iyi olmayan ve dişetlerinde irritasyon olan hamilelerin dişetlerinde "Hamilelik Tümörü" gelişme riski de vardır. Genellikle doğum sonrası kendiliğinden geçen ancak çiğneme, fırçalama güçlüğü ve aşırı ağrı gibi sorunlara da neden olan, habis olmayan dişeti büyümeleridir.

HAMİLELİKTE DİŞETİ PROBLEMLERİ NE ZAMAN BAŞLAR??

Genellikle 2. aydan sonra başlar ve 8. ayda en üst düzeye gelir. Özellikle ağız hijyeninin iyi olmadığı bireylerde görülme sıklığı daha fazladır.?

HAMİLELİKTE AĞIZ BAKIMI NASIL YAPILMALI?

Hamilelik sırasında oluşan hormon artışı ağız mukozasını dış etkenlere karşı özellikle bakteri plaklarına karşı daha hassaslaştırdığından dolayı ağız bakımının tam ve doğru yapılması çok önemlidir.

Kanama nedeniyle anne adayları diş fırçalamayı bırakmamalıdırlar. Dişeti iltihabı dişlerin ve dişetlerinin etkin bakımı ve temizlenmesi ile önlenebilir.

Her gün en az 2 kez, mümkün olan durumlarda her yemekten sonra dişler fırçalanmalıdır. Diş araları diş ipi ile temizlenmelidir. Diyetteki karbonhidrat ve asitli içeceklerin miktarını düzenlenmeli, kusma atakları sonrası ağzınızı bol ile çalkalanmalıdır. Dişhekiminin önerisi olmadığı sürece ağız gargarası kullanılmamalıdır.

HAMİLELİKTE DİŞ TEDAVİSİ YAPILABİLİR Mİ?

Hamilelik dönemi, diş tedavilerinin yapılmasına engel değildir. Aksine bu dönemde ağız enfeksiyonlarının kontrolü ve tedavisi bebeğe bakteri geçiş riskini azaltmaktadır. Genellikle acil olmayan işlemler hamilelik sürecinde yapılabilir. Ancak herhangi bir diş-dişeti tedavisi için en uygun zaman 4. ve 6. aylar arasıdır.

Yapılan rutin kontrol ve tedavilerle gebenin yaşam kalitesi yükselir ve sorunsuz bir dönem geçirme şansı artar.

Hamile olmayı düşünen veya hamile olan her kadın, mutlaka bir periodontolog, dişhekimi kontrolünden geçmeli, ağız sağlığı için neler yapması veya yapmaması gerektiğini öğrenmeli ve gereken tedavilerini yaptırmalıdır. Bu, hem annenin hem de çocuğunun sağlığı için çok önemlidir.



doktorsitesi.com

© Copyright 2024

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.