SAĞLIK
YEMEK
ASTROLOJİ
GÜZELLİK

Hatasız liposuction olmaz

Vücuttaki fazla yağların alınması olarak tanımlanan liposuction, az ya da aşırı yağ alımında istenmeyen sonuçlar yaratabildiği gibi kişide kalıcı hasarlar bırakabiliyor.

|

Ayşegül Aydoğan Atakan

Gazeteci Ayşe Brav’la gündeme gelen yağ emme olarak bilinen liposuction, plastik cerrahi ameliyatları arasında yıllardır yüzlerce vakaya uygulanan bir yöntem. Ancak belli kurallara uyulması halinde başarılı sonuç veren liposuction hakkında 2003 - 2005 yılları arasında Alman Liposuction Derneği başkanlığı yapan Dr. Ziya Şaylan, “Yağ emmek mekanik bir olaydır, yani evde elektrik süpürgesi ile tozu emmek kadar kolay gözüken bir iş. Ancak herkes yağ ememez, dokuyu tanımak lazımdır. Aletlerin uygun olması gerekir. Ameliyattan sonra özel giysiler giymek şarttır. Hastaların beklentilerinin gerçekçi olması ve eğitilmeleri gerekir. Sadece yağ emme ile 44 bedenden 38 bedene inilemez” diyor.

Hastalar daha dikkatli

“Hatasız liposuction olmaz” diyen Dr. Ziya Şaylan, er veya geç ciltte düzensizliklerin meydana çıkacağını belirtiyor. Her yağ emme uygulaması esnasında bağ dokusu parçalandığından cildin daha da gevşeyebildiğini anlatan Dr. Şaylan, “Yüzde 40 vakada sadece yağ emmek yeterli değildir aynı seansta veya altı ay sonra cildi de germek gerekir” diyor ve sözlerini şöyle sürdürüyor: “Bütün bu nedenlerle günümüzde hastalar yağ emme işlemlerinde daha dikkatli bir yaklaşım içindedirler. Modern teknoloji hemen hemen sıfır yan etkisi olan ultrason (Ultrashape), lazer (Smartlipo), kısa dalga (Tripollar, Velasmooth) ve mekanik masajlarla (LPG) hastalara ameliyatsız alternatifler sunmaktadır. Fakat yine de ne yağ emme ne de ameliyatsız yöntemler bilinçli bir diyet ve sporun yerini tutamazlar.”

Liposuction prosedürlerinin hastalara çok detaylı anlatılması gerektiğini vurgulayan Dr. Şaylan, yağ emme sonucu ortaya çıkabilecek arazları şöyle sıralıyor:Ciltte görülen düzensizlikler: En çok rastlanan komplikasyondur. Bunlar, hatalı yağ emme tekniği veya çok kalın borularla ve deriye yakın olarak yapılan yağ emmelerde meydana gelir. Gereğinden fazla yağ emilmiştir ve doku harabiyeti fazladır. Buna bağlı olarak karın duvarında sıvı toplanmaları olacak ve iyileşmeyi geciktirecektir. Ayrıca “leftovers” (artık) denilen emilmesi unutulan yağ kitleleri de engebelere neden olacaktır.

Günümüzde modern liposuction cerrahisinde az yağ emip ameliyatla cildi germek daha güvenilir bir yöntem olarak kabul edilir.

Yağ embolisi: New York’ta 2002 - 2004 yılları arasında yağ emme sonucu yağ embolisine bağlı (yağ pıhtısı) beş ölüm vakası gözlenmiştir. Yağ embolisi sonucu ölümler, daha çok diğer ameliyatlarla beraber uygulandığında gözlenir. Uzmanlara göre her yağ emme işlemi esnasında ufak yağ embolileri meydana gelmekte fakat hayati organlara gitmediklerinden hatalı olarak hastada uygulama sonrası narkoza bağlı tansiyon düşmesi ve halsizlik olarak değerlendirilirler.  14 - 21 gün sonra bile meydana gelen yağ embolileri mevcuttur.

Deri arazları: Bazı vakalarda, özellikle sigara içenlerde deride ölümler ve sertleşmeler oluşur. Deri kendini her zaman toparlayamaz ve geriye bir leke ve sertleşmiş bir deri kalabilir. His bozukluğu, yağ emme esnasında sinirlerin parçalanması sonucudur. Hasta elini sürdüğünde vücudun o kısmını hissetmez veya az hisseder. Bu araz kalıcı olabilir.

Organ ve damar yaralanmaları: Başvuran vakalarda kalınbağırsak, mesane, böbrek- kasık damarlarında delinmelere rastlanmıştır. Bu vakalardan ölümcül olanlar olduğu gibi bacağın kesilmesiyle sonuçlanan da vardır. Körlük ve sağırlık: Yağ emme sonrası görülen körlük ve sağırlık dünyada 4 vakada gözlenmiş fakat bunlar yapılan kan sulandırıcı tedavilerle tekrar düzelmişlerdir.

Kalıcı şişlikler (Lenfödem): Oldukça yaygındır. Yağ emme sonrası giyilen özel giysilerle bu durum düzeltilmeye çalışılır. 2 - 3 hafta sonra lenf sıvısı kendine başka yollar bulur ve şişlik kaybolur.

Hasta memnuniyeti azaldı
Bundan 10 yıl önce liposuction sonrası memnun olmayan hastaların oranı yüzde 15 kadarken yeni yapılan anketlerde bu oran yüzde 40’ların  üzerinde görünüyor. Amerikalı Plastik Cerrah Gerald Pitman, liposuction hakkında yazdığı son kitabında, hastaların yüzde 25’ine daha sonra düzeltme gerektiğini, yüzde 40 vakanın da kötü sonuca rağmen hastanın yeni bir ameliyatı kabul etmeyip duruma rıza gösterdiğini anlatıyor. Ayrıca Amerikan Liposuction Derneği de liposuction uygulanan hastaların çoğuna ilk baştan yağ emme ile beraber bir karın germe ameliyatı  gerektiğini açıklıyor.

© Copyright 2024

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.