SAĞLIK
YEMEK
ASTROLOJİ
GÜZELLİK

Hem lezzetli hem sağlıklı

Hem lezzetli hem sağlıklı

|


Isırganotu ve yabani hindibanın yetişme zamanı şimdi. Daha hafif sofralar için...


       Bahar kendini iyice göstermeye başlıyor artık. Kışlık meyve ve sebzeler yerlerini yavaş yavaş yaz ürünlerine bırakıyor. Sıklıkla tükettiklerimiz dışında da bazı otlar var ki, hem sağlık açısından hem de lezzet açısından yararlılar. Mesela şu günler tam da ısırganotu ve yabani hindiba (radika) zamanı. Bazı yörelerde insanlar kırlara çıkıp bunları topluyor, çeşitli yemekler yapıyorlar. Gerektiğinde sağlık için de kullanıyorlar.
       Isırganotu genel olarak kırlarda, bahçelerde doğal olarak yetişen bitkilerden. Evet, o bildiğimiz değdiği yeri kızartıp kaşındıran bitki. İçinde birçok mineral barındırıyor.

Her derde deva ısırgan

       Özellikle romatizma ve şekerden şikayet edenler için öneriliyor. İçindeki mineraller kanın, karaciğerin ve dalağın temizlenmesini sağlıyor.
       Isırganotundan ne yemekler yapabilirsiniz bir sayalım. Yumurtalı kavurması, çorbası, börek harcı ve salatası bunlardan bazıları. Haşlanmış ısırganotu suyundan günde 3- 4 fincan içmek sarılık, idrar yolları ve nefritte iyi geliyor. İsterseniz demet halindeki ısırganotunu kuruttuktan sonra nane gibi ufalayarak toz haline getirebilir ve bundan çay da yapabilirsiniz. Büyük kentlerde bulmak sorun olabilir ama eğer balık pazarı gibi her şey bulunan manavlara danışırsanız edinebilirsiniz. Temizler ve doğrarken ellerinize batmaması için elinize bir eldiven geçirebilirsiniz.

Radika iştah açar

       Hindiba ya da bilinen adıyla radika çok eskiden beri Anadolu’da biliniyor. Hatta göbekli olanları az bulunduğundan zengin sofralarını süslermiş o dönemlerde. İnce uzun yapraklarından tanımanız mümkün. A, B, C, D vitaminleri ve demir, kireç, kükürt sodyum ve potasyum içeriyor. İştah açıyor, kanı temizliyor. Hindiba kökü ilaç sanayiinde kullanılıyor. Yapraklarının kaynatılmasından elde edilen su, karaciğer rahatsızlığına iyi geliyor. İnce ince kıyılarak salatası yapılıyor. Kavurması, mantarlı sotesi, börek harcı olarak da güzel sonuçlar veriyor. Denerseniz beğeneceksiniz.

GÜNÜN YEMEĞİ

       Yumurta Salatası

       Malzemeler
       4 yumurta, 1 havuç,
       2 patates, 8 dilim salam,
       6 yemek kaşığı mayonez,
       dereotu, tuz, karabiber.

       Hazırlanışı
       4 kişilik / Hazırlama süresi: 15 dk.
       Yumurtaları, patatesleri ve havucu haşlayın.
       Üç yumurtayı, patatesleri, havucu ve salamları küp şeklinde doğrayın. Doğradığınız havuç ve salamı bir kabın içinde tuz ekleyip harmanlayın. Mayonezi ilave edin ve karıştırın.
       Servis tabağına aldıktan sonra kalan yumurtayı ince dilimler halinde keserek üzerine yerleştirin. Dereotu ve kırmızıbiber ile süsleyin.

       GÜNÜN MÖNÜSÜ
      
  • Zeytinyağlı barbunya
          
  • Köfte - patates
          
  • Yumurta salatası
          
  • Meyve


  • © Copyright 2024

    Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.