Hidrosel Nedir? Hidroselin Nedenleri Nelerdir, Tedavisi Nasıl Yapılır?
Hidrosel, testisleri çevreleyen zarlar için normalden daha fazla sıvı birikmesi sonucunda testis torbasının (skrotum) şişmesidir. Normalde zarlar ile testis arasında, testisin kayganlığını sağlamak için 0,5 -1 ml. sıvı bulunur. Hidroselde bu sıvı miktarı ise, 100–200 ml. hatta bazen çok daha büyük hacimlere ulaşabilir. Hidrosel nedir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
Hidrosel, daha çok yeni doğan bebeklerde sıkça görülür ve genellikle çocuk 1 yaşına gelene kadar tedavi gerektirmeden kendiliğinden kaybolur. Yetişkin erkekler ve çocuklar, skrotum içinde meydana gelen iltihaplanma ya da yaralanma nedeni ile bir hidrosel geliştirebilir.
Hidroselin Nedenleri Nelerdir?
Hidrosel, doğumsal hidrosel ve yetişkin hidrosel olmak üzere iki nedenden kaynaklanıyor.
Konjenital (Doğumsal) Hidrosel: Hamilelik sırasında bebeklerin testisleri karın içine iyice yerleşir. Hamileliğin 14. haftasından sonra karnın altına doğru ilerler ve testis torbasına yerleşir. Testisin testis torbasına yerleşmesine karın zarı da eşlik eder. Gelişim zamanında, her bir testis, çevresinde bulunan sıvı içeren doğal olarak kendiliğinden oluşan bir keseye sahip olur. Bu kese zamanla kendini kapatır ve vücut bebeğin ilk yılında içerideki sıvıyı iyice emer.
Yetişkin Hidrosel: Bu hastalık genellikle 40 yaş üzerindeki erkeklerde görülür. İltihaplanma, testis içinde bulunan ya da her testisin (epididimit) arkasında yer alan küçük ve kıvrılmış tüp içindeki bir enfeksiyondan kaynaklanır. Aynı zamanda böbrek nakli olan kişilerin yaklaşık %70'inde tek taraflı hidrosel gözlemlenebilir.
Hidrosel Tedavisi Nasıl Yapılır?
Yeni doğan bebeklerde hidrosel tedavisine gerek kalmadan hidrosel, yaklaşık olarak 1 yıl içinde kendiliğinden kaybolur. Hidrosel kendi kendine kaybolmaz ve daha fazla büyürse bir ürolog tarafından ameliyat edilmesi gerekir. Yetişkinlerde hidrosel tipik olarak altı ay içinde kendiliğinden kaybolur. Hidrosel fıtıklara ya da rahatsızlıklara neden olursa ameliyat edilmesi gereken bir hastalıktır.
Hidroselin cerrahi bir işlemle çıkarılması, anestezi yöntemi kullanılarak yapılır. Çoğu hasta ameliyattan birkaç saat sonra herhangi bir komplikasyon oluşmaması sonucunda eve gidiyor. Hidroselin konumuna bağlı olarak küçük bir kesi yapılarak hidrosel cerrahi bir şekilde çıkarılır. Hidrosel tedavide iğne ile sıvıyı boşaltma yöntemi de kullanılabilir. Bazı durumlarda kesenin yeniden sıvıyla dolmaması için ilaç enjekte edilebilir.