İlham kaynağım NURİŞ
Her defilesinde ayrı bir konu işleyen Dice Kayek’in bu yıl ki teması ‘yolsuzluk’. Ünlü modacının ilham kaynağı mafya, özellikle de Nuriş
|
AYÇA ATİKOĞLU
Saint Germain’deki bir apartmanın en geniş dairelerinden birinde Dice Kayek’in ‘show room’u. Kapıda annelerinin yapıştırdığı karınca duası, Ece ve Ayşe’nin özgün ve özgür dünyalarının ilk sinyali; koca salonun tek süsü altın varaklı ayna ile önündeki küçük kilim.
"Çiçeğin tasarımında bile ilahi bir şey var. Yaratıcılık beynin ürettiği bir şey değil. Bazıları uyduruk uyduruk övünür ‘ne kabiliyetliyim’ diye. Oysa bu size bahşedilen bir lütuftur o kadar. Ben bu lütfu çalışarak değerlendiriyorum. Nasıl çalıştığıma gelince... Hakkın sesi halkın sesi. Nihai tüketici sokaktaki insan, onun kalbini dinlemek lazım. Ben o sesi yakalamaya çalışıyorum. Hep dolaşıyorum, okuyorum, gece çıkması da maalesef bunun içinde. İlham her yerden gelebiliyor. Eğer günceli yorumluyabiliyorsan başarıya ulaşma şansın daha fazla."
Dice Kayek’in Fransa’daki önemi giderek artıyor. Önümüzdeki aylarda ilk mağazalarını açacaklar.
"Yolsuzluk görüyorum, mafya görüyorum. Mafya ile işbirliği halinde değiliz tabii ama bu adamların yaşadığı boyutu ilginç buluyorum. Çakıcı Paris’e geldiğinde ‘Bunun bedelini ödemek için hayata başladım’ demişti. Racon bu yani. Ama en çok Nuriş’ten etkilendim. O çıkık yakalar ile çok iyi temsil ediyor mafyayı. O saray benzeri hapishane koğuşu, saten yataklar... Mafya temasını ayrıca çok seksi buluyorum. 1930’lardan bu yana bakıyorum adamlar çok şıklar... Gri filaneller, o şapkalar."
Bu arada yolsuzluk ve mafya deyince tabii sadece Türkiye’nin aklına gelmediğini de sözlerine ekliyor. Ve bu durumu şu sözleriyle anlatıyor: "Daha geçenlerde Paris’te çok şık bir cafe’de önemli bir Belçikalı mafya herkesin ortasında tarandı. Sonra Carlos var. Önemli bir adam değil mi şimdi?"
YAŞAM