SAĞLIK
YEMEK
ASTROLOJİ
GÜZELLİK

İştah açmanın yolları

Çocuğunuza yemek yedirmek için odanın bir köşesinden diğerine elinizde yemek tabağıyla koşan annelerden misiniz? Üzülmeyin, yalnız değilsiniz!

|

Çocukların her yaşta yemeleri gereken belirli bir miktar vardır. Fakat çoğu zaman çocuklara yemek yedirmek sanıldığı kadar kolay olmaz. Uzmanlar, çocukların iştahını açmanın farklı yolları olduğunu ve bunları deneyerek yemek saati işkencesinden kurtulabileceğinizi söylüyor.

Yemek resmi gösterin: İngiltere’de yapılan bir araştırma çocuğunuza yedirmek istediğiniz şeyin fotoğrafını göstermenin faydalı olduğunu ortaya koydu. İngiltere’deki Reading Üniversitesi psikologları, düzenli olarak sebze ve meyve resimleri gösterilen bir yaşındaki bebeklerin, normal diyetlerinin bir parçası olmayan bu besinleri tatmaya daha istekli olduklarını saptadı.

Seçenekleri arttırın: Yemek hazırladığınızda çocuğunuzun sevdiği birkaç çeşit yemeği sofraya koyun. Sadece tek bir seçenek olduğunda çocuğunuz huysuzlanabilir. Fakat başka seçeneği olduğunda yemesi daha kolay olacak.

Sofra düzeni kurun: Çocuğunuz için sofra düzeni çok önemli. Özellikle görüntüsü güzel olan yiyecekleri yedirmenin daha kolay olduğunu unutmayın. Yiyeceklerin sunumunda renk, koku ve görünüme özen gösterin.

Bırakın kendisi yesin: Çocukların en sevdiği şey büyükler gibi davranmak. Eğer yemek yerken kendisi kaşık, çatal kullanmak istiyorsa bırakın kullansın. Etraf kirlenecek diye üzülmekten vazgeçin ve döke saça yemesine izin verin.

Abur cuburu engelleyin: İngiltere’de Oxford Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırma, abur cuburun beslenmeyi olumsuz yönde etkilemenin dışında çocukların öğrenme zorluğu ve davranış sorunları yaşamasına da yol açtığını da ortaya koydu.

Diğer çocuklarla kıyaslamayın: İştah konusunda çocuklar farklılık gösterir. Bazı çocukların iştahı açıkken, bazılarında durum tam tersidir. Bu nedenle çocuğunuzu diğer çocuklarla kıyaslamayın.

Acıkmadan yedirmeyin: Yemek saati geldi diye daha acıkmadan çocuğunuza yemek yedirmeye çalışmak boşa kürek çekmektir. Bunun yerine yemekten önce enerji harcamasını sağlayabilirsiniz.

Dış uyaranlara dikkat: Çocuğunuz yemek yerken etrafta dikkatini dağıtacak şeyler olmamalı. Olduğu takdirde yemeğe konsantre olamaz ve dikkati dağılır. Etrafta televizyon varsa kapatın, dikkatini çekecek eşyaları ortadan kaldırın.

Hastalık ihtimalini düşünün: Bazen iştahsızlığın sebebi hastalık da olabilir. Yüksek ateş, kulak ağrısı, boğaz ağrısı, nefes almayı güçleştiren nezle ve grip gibi üst solunum yolları enfeksiyonları, çocuğun iştahının kesilmesine neden olur.

Evdeki ortamı rahatlatın: Evde yaşayan gergin bir hava, tartışma ortamı çocukların iştahlarının kesilmesine neden olabilir. Bazen çocukluk kıskançlıkları da iştahı olumsuz olarak etkileyebilir.

Formsante Bebek, Mayıs 2010

© Copyright 2024

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.