SAĞLIK
YEMEK
ASTROLOJİ
GÜZELLİK

İŞTE TÜRKİYE’NİN KANSER HARİTASI

Sağlık Bakanlığı verilerine göre Türkiye’de 396 bin kanser vakası bulunuyor. Her yıl 140 bin kişi kanserden ölüyor, bu rakamın önümüzdeki 20 yılda 500 bine çıkacağı tahmin ediliyor

|

Sağlık Bakanlığı Kanserle Savaş Daire Başkanı Prof. Dr. Murat Tuncer, 4 Şubat Dünya Kanser Günü’nde Türkiye’nin ürkütücü kanser haritasını anlattı.
Ntvmsnbc’nin haberine göre, Sağlık Bakanlığı’nın 2000-2006 yıllarını kapsayan son çalışmasına göre, Türkiye’de 396 bin kanser vakası bulunuyor. Her yıl 140 bin kişi kanserden ölüyor, bu rakamın önümüzdeki 20 yılda 500 bine çıkacağı tahmin ediliyor. Her yıl ortalama 150 bin yeni kanser tanısı konuyor, yine 20 yıl içinde hasta sayısının 1.5 milyona ulaşacağı öngörülüyor. Kanserin Türkiye’ye yıllık maliyeti 2.5 milyar doları buluyor. Kadınlarda meme, erkeklerde ise akciğer kanseri birinci sırada yer alıyor. 28 üniversitede onkoloji merkezi bulunurken, profesör seviyesindeki onkolog sayısı 113, doçent sayısı ise 78.

Onkolog sayısı az
Bazı kanserlerin bölgesel farklılıklar gösterdiğini dile getiren Tuncer, “İç Anadolu Bölgesi’ndeki mezotelyoma sorunu dünya ortalamasının bin katı kadar yüksek. Ege Bölgesi’nde arsenikle ilgili olabilecek kanserlerde, Doğu Anadolu Bölgesi’nde mide kanseri sıklığında diğer bölgelere göre önemli bir yükseklik var” diyor. Tuncer, sözlerini şöyle sürdürüyor: “2015’e kadar yeni ve daha kapsamlı kanser merkezleri hedeflendi. Bu hedef gerçekleştiğinde yurdun her yerinden ulaşılabilecek tedavi hizmetleri sunulabilecek. Bu konuda en önemli sıkıntı insan kaynakları. YÖK ile yapılan çalışmaya göre önümüzdeki 10 yılda hizmet sunumunda her yönüyle çözüm sağlanacak. Tüm kanser ilaçları SGK tarafından karşılanıyor. Sorunumuz, ruhsatlandırma prosedürünün yavaş işliyor olması. Bürokrasiyi hızlandırmaya çalışıyoruz. Sanıyorum, önümüzdeki yıllarda çok daha hızlı yol alabileceğiz. Çünkü şu anda kanser konusundaki her şey bizim kontrolümüzde değil. Yani Kanserle Savaş Dairesi olarak birçok konuda fikir geliştiriyoruz ancak uygulamacı olmadığımız için yaptırım da zor oluyor.”
İstanbul Bilim Üniversitesi Onkoloji Bölümü’nden Prof. Dr. Coşkun Tecimer de, Tuncer’in “insan kaynakları” vurgusunu destekliyor, “Türkiye’deki onkolog sayısı ortalama 250 civarında. Bu gelişmiş ülkelere göre çok düşük bir rakam” diyor. Tecimer’e göre kanserde hastalar ciddi maddi zorluklar yaşıyor. Her hasta son teknolojilere ve yeni çıkan ilaçlara ulaşamıyor. Bu yüksek maliyet, kanser tedavilerinde başarı oranını da olumsuz etkiliyor.

© Copyright 2024

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.