SAĞLIK
YEMEK
ASTROLOJİ
GÜZELLİK

Kabızlığa İyi Gelen Yiyecekler Nelerdir? Kabızlığı Hangi Meyve Geçirir?

Toplum içerisinde çok sık karşılaşılan kabızlık; hayatın kalitesini etkileyen oldukça mühim bir sindirim sorunudur. Kabızlık genel olarak hareketsizlik, stres, kötü beslenme gibi durumlardan meydana gelir. Kabızlık; genel olarak haftada üç defadan az tuvalete girme eylemine denir. Peki kabızlığa iyi gelen yiyecekler nelerdir? Kabızlığı hangi meyve geçirir? İşte, tüm detaylar. 

|

Genellikle kabızlık haftada üç defadan daha az bağırsak hareketlerinin gerçekleşmesi olarak tanımlanmaktadır. Kabızlığın hastalık olmadığını belirtmek mümkündür. Ancak bu durum; altta yatan başka durumların veya rahatsızlığın sonucunda meydana gelen bir durumdur. Toplumda kabızlık çok yaygın bir durumdur. Kabızlık; bazı insanların günlük yaşamını olumsuz bir şekilde etkileyerek, kronik kabızlık ortaya çıkar. 

 Kabızlığa İyi Gelen Yiyecekler Nelerdir? 

 Kabızlığa iyi gelen yiyecekler aşağıdaki gibi sıralanacaktır;

 - Beyaz Et: Balık eti ya da beyaz et yemek, bağırsakların rahatlamasına yardımcı olacaktır.

 - Keten Tohumu: Salata veya yoğurda keten tohumu ekleyip, tüketilecek olan bu tohum kabızlığa iyi gelir.

 - Lifli Besinler: Pancar, ıspanak, baklagiller, pırasa, kızılcık, lahana, keten tohumu, kızılcık gibi lif açısından zengin besinlerin tüketilmesi, bağırsakların harekete geçmesine destek olacaktır. Erik, elma, üzüm, avokado, üzüm gibi lifli meyvelerin tüketilmesi kabızlık için faydalı olacaktır. 

 - Baklagiller: Bezelye, fasulye, mercimek gibi baklagiller lif açısından çok zengin olan besinler içerisinde bulunur. 1 bardak fasulye, gün içerisinde alınması gereken lif oranının yaklaşık olarak yüzde 75'ini karşılar. 

 - Kekik, Zeytin, Zeytinyağı: Zeytinin üstüne dökülen zeytinyağıyla kekiğin bir arada tüketilmesi, kabızlık problemine iyi gelir. Zeytinyağı besinlerin bağırsaktan geçişinin kolaylaşmasını sağlar. Kabızlık adına aç karna bir tatlı kaşığı kadar zeytinyağı tüketmek, faydalı olacaktır.

 - Kuru Meyveler: Kahvaltıdan önce incir, kuru kayısı, erik, mürdüm eriği yiyip üstüne ılık su içmek, bağırsakların çalışmasına yardımcı olur. Sabah aç karna tüketilen kuru meyveler daha etkili olmaktadır. 

 - Yeşil Yapraklı Sebzeler: Yeşil yapraklı sebzelerin; lif içeriği açısından çok zengin olmasının dışında vitamin ve minerallerden ötürü zengindirler. Bununla beraber sağlıklı beslenme programları içerisinde bulunan besinlerin içerisindedir. Brüksel lahanası, ıspanak, brokoli gibi sebzelerin içinde bulunan K ve C vitaminleri, folat gibi içerikler insan sağlığı açısından yararlıdır. Yeşil yapraklı sebzelerin, dışkının kıvamının yumuşamasına ve sindirim yollarından geçişinin daha kolay geçmesine katkı sağlar. 

 Kabızlığı Hangi Meyve Geçirir?

 Kabızlığı geçiren meyveler; 

 - Kuru erik,

 - İncir,

 - Turunçgiller,

 - Armut,

 - Kivi,

 - Elma,

 - Kayısı,

 - Mürdüm eriği şeklinde sıralanabilir.

 

© Copyright 2024

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.