SAĞLIK
YEMEK
ASTROLOJİ
GÜZELLİK

Kaçakçıdan şaşırtan jest!

Dünyaca ünlü eski eser kaçakçısı Dikmen, Konya’da müze deposunda adına saklanan eserlerle, Almanya’da bulunan eserleri Selçuk Üniversitesi’ne bağışladı. Eserler uçakla geldi. Milyon dolar tutan bu bağıştan bakanlığın bilgisi yok

|

Dünyaca ünlü eski eser kaçakçısı Aydın Dikmen, Türkiye ve Almanya’da bulunan elindeki tüm eserleri Konya’daki Selçuk Üniversitesi’ne bağışladı. Değeri milyon dolarlarla ifade edilen ikonalar, madalyonlar, haç ve nişanların yanı sıra çok sayıda arkeolojik eser de üniversitenin depolarına kaldırıldı. Yaklaşık bir hafta önce Almanya’dan kolilerle gönderilen eserler, Konya Havalimanı’nda gümrükten kolaylıkla geçti. Getirilen eserlerden, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın da haberinin olmadığı öğrenildi.
Eski eser ticaretinden dolayı sabıkası olduğu için Dikmen’in koleksiyoner belgesi yok. Ancak, Dikmen’in eşi Konstantina’nın bu belgesi var.

Uçakla geldi

Dikmen’in Türkiye’deki koleksiyonu, uzun yıllardır Konya Müzesi’nin depolarında duruyordu. Geçtiğimiz hafta, yaklaşık 600 eser depodan çıkarılarak müze uzmanlarının denetiminde üniversiteye teslim edildi. Dikmen, Almanya’daki evinde bulunan eserleri de göndermeye başladı. Uçakla bir hafta önce koliler içinde gelen eserler, gümrükten üniversite yetkililerinin gözetiminde çıkarıldı.
Selçuk Üniversitesi yetkilileri, almaya güçlerinin yetmeyeceği bu koleksiyona sahip olmanın mutluluğunu yaşıyor.
Yetkililer, Konya Müzesi koleksiyoneri olan Dikmen’in eşi Konstantina Dikmen’in, bu eserleri yasa dışı yollardan edinip edinmediğini araştırma görevinin, bakanlıkta olduğunu söyledi.

İsim krizi

Üniversite, eserleri, Fen Edebiyat Müzesi’nde sergileyeceklerini, ancak, Dikmen’in adını müzeye vermeyeceklerini belirtti.
Dikmen ise şu açıklamayı yaptı: “Üniversiteyle protokolü 1982’de yaptık. Müze, benim adıma açılacak. 6 bin civarında eser üniversiteye menfaat beklenmeden verilmiştir. Bir kısmı ailemden bana kaldı. Üniversite protokole uymazsa, eserler bize ait. O vakit Silahlı Kuvvetler gibi başka bir kuruluşa vereceğiz.”
Dikmen, Çatalhöyük ve Hacılar’dan çalınan bazı eserler nedeniyle 1966’da tutuklanmıştı. 1997’de, Almanya’da kaçak eski eser suçundan tutuklanan Dikmen 1 yıl hapis yattı.
2006’da eski Kültür Bakanı Atilla Koç bir soru önergesine verdiği cevapta şöyle dedi: “Aydın Dikmen adlı vatandaşın evinde bulunan 6 bin eserden, Anadolu kökenli olan 1100 adedinin iadesi için girişimlerde bulunuldu.”
Ancak, şu ana kadar Türkiye’ye hiçbir eser iade edilmedi.

© Copyright 2024

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.