SAĞLIK
YEMEK
ASTROLOJİ
GÜZELLİK

Kadınlarda saç ekimi daha zor

Acıbadem Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı başkanı Prof.Dr.Ferit Demirkan, saçı dökülen erkek hastalarda saç ekimi kararının çok kolay alınabildiğini, bu şikayetle gelen bayan hastalarda saç ekiminin en son tedavi seçeneklerinden biri olduğunu söylüyor.

|

Kadınlarda saç dökülmesi hem doktorlar, hem de hastalar açısından erkeklerdekine göre daha büyük bir problem teşkil ediyor. Zira saç kaybı erkekte masküliniteyi arttıran bir özellik olarak taçlandırılsa da kadınlar için bunun ne olumlu, ne de kabul edilebilir bir tarafı var. Kadınlardaki saç dökülmesi nedenleri erkeklerdekine göre çok daha karışık ve belirsiz olduğu için doktorlar açısından da bu hastalar zor bir grup oluşturmaktadır.

Acıbadem Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı başkanı Prof.Dr.Ferit Demirkan, saçı dökülen erkek hastalarda saç ekimi kararının çok kolay alınabildiğini, bu şikayetle gelen bayan hastalarda saç ekiminin en son tedavi seçeneklerinden biri olduğunu söylüyor. Zira erkeklerdeki dökülmenin nedeni belli.

Saçlı derinin ön kısmı ve tepesindeki saçlar testesteron hormonunun vücutta dönüştüğü bir başka erkeklik hormonu olan dehidrotestesterona karşı genetik olarak hassas. Bu erkeklerde belirgin bir testesteron fazlalığı olmasa da saçlar bu hormonla karşılaşınca önce inceliyor sonra da dökülüyor. Ensedeki saçlarda ise böyle bir genetik hassasiyet yok. Dolayısı ile erkeklerde enseden alınıp ön tarafa ekilen saçlar, tuttuktan sonra bir daha dökülmüyor.

Kadınlar da saç dökülmesinin sebepleri

Buna karşın bayanlarda saç dökülmesi bir hastalığın semptomu olarak da ortaya çıkabiliyor. Özellikle hızlı başlayan dökülmelerde alttan yatan metabolik bir sebep olup olmadığı mutlaka kontrol edilmeli. En sık rastlanan sebepler demir eksikliği anemisi, tiroid hormonu eksikliği ve D vitamini düşüklüğü. Biotin ve folik asit eksikliği, erkeklik ve diğer seks hormonlarındaki dalgalanmalar da saçları dökebiliyor.

Özellikle polikistik over sendromu hastalarında seks hormonu düzensizlikleri saç dökülmesi ile beraber görülüyor. Daha nadiren otoimmün hastalıklarda da yoğun saç dökülmeleri ortaya çıkabiliyor. Bu sebeplerden herhangi birinin varlığı durumunda mevcut bozukluğu tedavi etmek saç dökülmesini önleyebiliyor.

Bahsedilen metabolik sebepler olsun olmasın, saçı kuvvetlendirmek için uygulanabilecek çeşitli ilaç ve yöntemler de mevcut. PRP (platelet rich plasma) dediğimiz uygulama da benzer mekanizma ile etki gösteriyor.

Buna karşın bazı ilaçlar erkeklik hormonunu baskılayan mekanizmalarla etki sağlıyorlar. Östrojeni arttıran ilaçlar veya katkılar da saçı kuvvetlendirebiliyor. Ancak bu tip tedavilerdeki etkinin geçici olduğunu ve bazen yan tesir yarattıklarını da belirtmekte fayda var. Bazı ilaçlar bazı hanımlarda kaşınma, hassasiyet ve yüzde tüylenme yapabiliyor. Ve etkisi bırakıldıktan 1 ay sonra bitiyor.

PRP uygulamalarında kendi kanınızdan hazırlanan canlı hücreler kafa derisine enjekte ediliyor. Bu hücrelerin içinde 7 çeşit büyüme faktörü var ve saçın büyüme döngüsünü tetikliyor. Ancak etkisi maksimum 15 gün sürdüğü için 2 haftalık aralarla 5-6 seanslık bir kür olarak uygulanması gerekiyor.

Saç ekimi ise bütün metabolik sebepler dışlandıktan sonra ve tıbbi tedavilerin yetersiz kaldığı durumlarda gündeme geliyor. Bayanlarda saç ekimindeki en büyük sıkıntı saçlardaki zayıflığın kafadaki bütün saçları etkilemesi. Yani erkeklerdeki gibi ensede sağlam ve kalın saç telleri yok.

Enseden bu zayıf kökleri alıp ön tarafa transplante ettiğinizde bunların nakil travmasından dolayı kaybedilme şansı yüksek. Dahası kadın tipi saç dökülmesinde erkeklerdeki gibi tamamen açılmış alanlar olmuyor. Genelde tepede bir seyrelme var.

Dolayısıyla ekimlerin hep saç aralarına yapılması gerekiyor. Bu da tepede mevcut saçların ekim travması ile dökülmesine yol açabiliyor. Yani hem öndeki hem de ensedeki saçlardan olabiliyorsunuz. Dolayısı ile dikkatli bir hasta seçimi ve titiz bir cerrahi uygulama çok önemli.

500-1500 arası bir sayıda folikül transferi yapılıyor

Kadınlarda saç ekimi yapılırken saçları kesmiyoruz. Sadece ensede donör alan bir çerçeve şeklinde kısa kesiliyor. Ama eğer hastanın saçları uzunsa bu kısım kamufle edilebiliyor. Genellikle 500-1500 arası bir sayıda folikül transferi yapılıyor ve bunlar tepeye yaygın olarak dağıtılıyor. Sonrasında günlük yıkamalarla 15 gün boyunca yapılan bir bakım var.

Ekim öncesi mutlaka PRP yapılıyor ve ekim sonrası 20. Günde tekrarlanıyor. 4. Haftadan itibaren saç boyası ve diğer kuaför işlemleri serbest ancak bu işlemler sırasında eğer kaşıntı, yanma veya ağrı oluyorsa kullanılan kimyasalın saça zarar verdiğini düşünmek gerekiyor. Kaynak saç uygulaması ise kesinlikle yapılmamalı zira saç dökülmesine neden oluyor.

© Copyright 2024

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.