SAĞLIK
YEMEK
ASTROLOJİ
GÜZELLİK

Karaciğer Biyopsisi Nedir, Nasıl Yapılır? Karaciğer Biyopsisi Ne Kadar Sürer, Hangi Hastalıklara Bakılır?

Karaciğer en önemli organlarımızdan biridir. Bu sebeple herhangi bir hasar ya da hastalık durumunda hayati tehlikelere yol açabilmektedir. Çeşitli nedenler ile karaciğer biyopsisi de yapılmaktadır. Karaciğer biyopsisi nedir, nasıl yapılır? Karaciğer biyopsisi ne kadar sürer, hangi hastalıklara bakılır? İşte, merak edilen tüm detaylar.

|

İlk defa karaciğer biyopsisini Paul Ehrlich 1883 yılında gerçekleştirmiştir. 1945 yılında ise Sheila Sherlock perkutan biyopsi tekniğini tanıtmıştır. 1958 yılına gelindiği zaman ise Menghini aspirasyon tekniği ile biyopsi uygulamasını gerçekleştirdi. Ultrason tekniği ile biyopsi ise ilk defa 1972 yılında yapılmıştır.

Karaciğer Biyopsisi Nedir; Nasıl Yapılır?

Karaciğer biyopsisi işlemi lezyonlara rutin kontrol amaçlı ya da şikayetler üzerine yapılan bir işlemdir. İncelemelerde eğer karaciğerde kitle görülür ise biyopsi işlemi ile tanı koyma gerçekleştirilmektedir. Bu kitleler iyi huylu olabileceği gibi kimi zaman kötü huylu da çıkabilmektedir.

Karaciğere uygulanan biyopsi teknikleri iki farklı şekilde yapılmaktadır. Bunlardan biri iğne aspirasyon biyopsisi diğeri ise trukat (doku) biyopsisidir. Karaciğere uygulanan biyopsi işlemleri çeşitli nedenler ile yapılabilmektedir. Bunlar;

Enzim yüksekliklerinin sebeplerinin bilinmemesi durumları

Parankim hastalığı durumu

Bilinmeyen ateş durumu

Fokal ya da diffüz anormallik durumları

Akut ya da kronik hepatit tespiti

Karaciğer yağlanması

Kolestatik bozukluklar

Vasküler hastalıklar

Granülomatöz hastalıklar

İnfiltratif ya da depo hastalıkları şeklinde sıralanabilir.

Karaciğer Biyopsisi Ne Kadar Sürer, Hangi Hastalıklara Bakılır?

Karaciğer biyopsisi yapılmadan önce hastalara yapılacak işlemler sırası ile anlatılmaktadır. Biyopsi yapılmadan önce hastanın yaklaşık 12 saat aç kalmış olması gerekmektedir. Karaciğer biyopsisi yapıldıktan sonra hastanın 24 saat gözetim altında tutulması gerekmektedir. Bu süreçte ağır yükler kaldırmamalıdır. Dilerse doktor önerisi ile banyo yapabilmektedir.

Biyopsi yapılırken öncelikle sol koldan bir damar yolu açmak gerekmektedir. Hastalarda anksiyete durumu gözleniyor ise sedatif kullanımı yapılması mümkündür ancak sedasyon durumu çok fazla önerilen bir yöntem değildir.

Hasta öncelikle sırt üstü bir şekilde yatırılarak sağ eli baş altına koyması sağlanır. Perküsyon ile karaciğer matitesinin belirleme işlemi yapılır ve bölge işaretlenir. biyopsi yapılacak bölgenin temizliği gerçekleştirilir. İşaretlenen bölgenin lokal şekilde anestezisi gerçekleştirilir. Biyopsi iğnesi ile yaklaşık 5 cm içeri girilir ve örnek alınır.

© Copyright 2025

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.