SAĞLIK
YEMEK
ASTROLOJİ
GÜZELLİK

Karpuzun Faydaları Nelerdir? Karpuzdaki Vitaminler Nelerdir, Şeker Oranı Kaçtır?

Yaz mevsimlerinde sürekli olarak tüketilen ve oldukça popüler olan karpuz, çok sevilen bir meyvedir. Bununla beraber sulu yapısından ötürü oldukça faydalı bir meyvedir. Serinletici özelliği ile bilinen karpuzun faydaları hakkında bilgi vermek okurlara fayda sağlayacaktır. Peki karpuzun faydaları nelerdir? Karpuzdaki vitaminler nelerdir, şeker oranı kaçtır? İşte karpuz ile alakalı tüm ayrıntılar...

|

Karpuzun sağlığa olan yararları saymakla bitmez. Bir porsiyon karpuz yaklaşık olarak 60 kaloridir. Yaz mevsiminde soğuk tüketilen bu meyve, serinletici özelliğiyle bilinir. Bununla beraber karpuzun faydaları kadar çok tüketilmesi ile bazı zararların ortaya çıkabileceği de unutulmamalıdır.

 Karpuzun Faydaları Nelerdir? 

 Karpuzun yararları; 

 - İçeriğinde lif olmasından ötürü, bağırsakları çalıştırır. 

 - Gün içerisindeki meyve gereksinimini karşılar.

 - Su içermesinden ötürü, gün içerisinde tüketilmesi gereken sıvının belli bir bölümünü karşılar.

 - C vitamini ve folik asit açısından zengindir. C vitamini, hastalıklara karşı koruma sağlayan en önemli antioksidan vitaminleri içerisinde bulunur. 

 - Kırmızı renkli meyvelerin içerisinde likopen ve antosiyanin yüksektir. Bu bileşenler; kalp krizi, kalp hastalıkları ve bazı kanser çeşitlerine karşı koruma sağlar.

 - Kırmızı meyveler, inflamasyonu azaltarak, antioksidan özellikleri bulunan bazı flavonoidler içermektedir. Bu yüzden karpuzun, hastalıklara karşı koruyucu etkisi bulunur. 

 - Karpuzun bilinmeyen pek çok faydasının da bulunduğunu belirtmek önemlidir. Baş ağrısı çeken kişilerin karpuz yiyerek, baş ağrılarından kurtulması olasıdır. Baş ağrılarını hafifleten karpuz, devamlı olarak baş ağrısı çekenler için birebirdir.

 - Karpuzun bilinmeyen bir başka faydası ise; kansere karşı koruyucu olduğudur. Karpuz, içerdiği vitamin ve mineraller sayesinde vücudu kansere karşı korumaktadır.

 - Karpuz; böbreklerin işlevlerini doğru bir şekilde getirmesine yardımcı olur. 

 Karpuzdaki Vitaminler Nelerdir?

 Karpuz, vitaminler açısından da oldukça zengin bir meyvedir. Karpuzun içerisinde bulunan vitaminler ise; A, C, B1, B3, B5, B6 ve B92 vitaminleridir. 

 Karpuzun Şeker Oranı Kaçtır?

 100 gramlık bir karpuzun içerisinde bulunan şeker oranı; 10 gramdır. Karpuzun içerisinde bulunan bu miktardan ötürü, şeker hastalarının karpuzu doğru bir şekilde tüketmesi gerektiği belirtilebilir. Bununla beraber şeker hastaları, karpuzu hekimlerine danışarak tüketmelidir. 

 Karpuzun Zararları Var mıdır?

 Karpuz; normal bir şekilde tüketildiği zaman çok az yan etkisi bulunan bir meyve türüdür. Ancak aşırı karpuz tüketimi sonrasında belli başlı yan etkiler ortaya çıkabilir. Bunlar aşağıdaki gibi sıralanacaktır;

 - Karpuzun aşırı tüketilmesi sonucunda gaz oluşumu kaçınılmazdır. Karpuzun gaza neden olmaması için normal porsiyonlarda karpuz tüketmek gerekir. 

 - Karpuzun en önemli yan etkileri içerisinde ishale yol açması olarak tanımlanabilir. Karpuzun fazla tüketilmesi ile ishal kaçınılmaz oluyor.

 - Karpuzun aşırı bir şekilde tüketilmesi sonucunda kan basıncı seviyesini düşebilir. 

 - İçeriğinde bol miktarda şeker bulunan karpuz, kilo alımına sebep olabilir. 

 - Karpuz; şeker hastası olan bireylerde problemlere neden olabilmektedir. Şeker hastalığı olan bireyler, karpuz tüketmek istese, mutlaka olarak hekimlerine danışmalıdır. 

 Bütün bu yan etkiler, karpuzun aşırı bir şekilde tüketilmesiyle beraber ortaya çıkabilecek olan durumlardır. Karpuz, bilhassa sık bir şekilde tuvalete çıkan bireylerde tüketildiği zaman, tuvalete çıkma oranını daha fazla arttırır. Bu olumsuz etkilere karşılık, karpuz tüketimine dikkat edilmesi tavsiye edilmektedir.

© Copyright 2024

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.