SAĞLIK
YEMEK
ASTROLOJİ
GÜZELLİK

Kavgam, yasağı ‘manga’yla deldi

Bavyera Eyaleti’nin girişimiyle Türkiye’deki basımı yasaklanan Hitler’in ‘Kavgam’ adlı kitabı çizgi roman versiyonuyla piyasada...

|

Adolf Hitler’in “Kavgam” adlı kitabının manga versiyonu Karşı Yayınları etiketiyle raflarda yerini aldı. Manga “Kavgam”, ilk kez geçtiğimiz kasım ayında, Japon East Press Yayınevi tarafından basılmıştı. Yayınevinin, bu kitabın yer aldığı “Mangayla öğren” serisinde “Das Kapital” ve “Savaş ve Barış”ın da çizgi versiyonları da bulunuyor.
Ancak bu kitabın yayımlanması özellikle de Almanlar tarafından hoş karşılanmadı. “Kavgam” etrafında dönen ‘kavga’nın iç içe geçmiş iki boyutu var. İlki, “Kavgam”ın telif haklarını 2015’e kadar elinde tutan Bavyera Eyaleti Maliye Bakanlığı’nın kitabın yayımlanmasına izin vermemesi. Ancak East Press’in çizerini açıklamadığı manga versiyon üzerinde doğrudan hak iddia edemiyor ve yasal bir çıkış yolu arıyorlar.
Bu yasal boyutun yanında bir de vicdani boyutu var “Kavgam”ın yarattığı tartışmaların... Bavyera eyalet yönetimi, East Press’in yayını için “Nazizmin kurbanlarına acılarını hatırlatıyor. Ayrıca, manga böyle sorunlu bir kitap için uygun bir yöntem değil” açıklamasını yaptı.

Japonya’da 45 bin sattı
Orijinal metne sadık kalınarak hazırlanan kitaptaki çizimlerin, özellikle de Adolf Hitler’in çocukluğunun anlatıldığı sayfalarda kimi okurlar tarafından ‘sevimli’ bulunması da “Kavgam”ın yarattığı gerilimi tırmandırdı.
Ancak East Press’in editörü, “Kavgam”ın çok bilinmesine rağmen az kişinin kitabı okuduğunu ve bu büyük trajediye yol açan düşünce biçimini anlamak için manganın iyi bir referans olduğunu söyledi. Kitap Japonya’da bugüne kadar 45 bin kopya sattı.
Manga “Kavgam”ın Türkiye yayıncısı Karşı Yayınları’nın genel yayın yönetmeni Özcan Erdoğan, ‘kötünün de bilinmesi gerektiğine inandıkları’ için bu kitabı bastıklarını söyledi.
Kitabın Hitler’i sempatik göstermediğine ikna olduktan sonra yayımlama kararı aldıklarını anlatan Erdoğan, “Gençler neler yaşandığını bilsin” düşüncesinde... Bavyera Eyaleti yönetimi ile henüz bir iletişimleri olmamış. “Kavgam”, 2005 yılında Türkiye’de en çok satanlar listesine girmiş, ancak kitabın yayını 2007’de Bavyera Eyaleti’nin girişimiyle yasaklanmıştı.

5 yıl sonra süre bitiyor
Bu arada Münih’te bulunan Çağdaş Tarih Enstitüsü, geçen şubat ayında 2015 yılından sonra “Kavgam”ı okullarda üzerinde çalışılması amacıyla yayımlamayı planladıklarını açıkladı. Eğer gerçekleşirse, kitap 1945’ten sonra Almanya’da ilk kez basılmış olacak. Enstitü yetkilileri, kitap üzerinde çalışmaya başlamak istediyse de Bavyera Eyaleti’nden henüz izin alabilmiş değil.

Stalin, Hitler’in hayatını kurtarmış
Sovyetler Birliği lideri Josef Stalin’in Nazi Almanyası lideri Adolf Hitler’e suikast girişimlerini önlediği iddia edildi.
Moskova’da önceki gün düzenlenen bir tarih konferansında konuşan eski Rusye İçişleri Bakanı General Anatoliy Kulikov, Stalin’in Hitler’e yönelik iki suikast girişimini engellediğini söyledi. Kulikov, Stalin’in, Hitler’in yerine geçecek kişinin batılı Müttefik’lerle barış anlaşması yapacağından endişe ettiğini öne sürdü.
Kulikov’a göre, 1943 ve 1944’te Hitler’in sığınağına saldırı düzenlenmesi planı Stalin’in emriyle iptal edildi. Hitler’e suikast düzenleyecek ajan, Nazi liderlerinin güvenini kazanıp aralarına karışmayı başardı ancak Stalin’in isteği üzerine planlar iptal edildi. Rus General, “Hitler’i sığınağında öldürme planı yapılmıştı ancak Stalin, Hitler’in ölümünden sonra yardımcılarının İngiltere ve ABD ile barış anlaşması yapacağı korkusuyla aniden suikast planını iptal etti. 1944’te de detaylı bir plan yapılmıştı ancak Stalin bunu da iptal etti” dedi. Kulikov, kendisinin başkanlığını yaptığı Askeri Liderler Kulübü’nün İkinci Dünya Savaşı ile ilgili bir kitap yayımlamaya hazırlandığını ve bu kitapta suikast planlarının detaylı olarak anlatılacağını belirtti.

© Copyright 2025

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.