SAĞLIK
YEMEK
ASTROLOJİ
GÜZELLİK

Kemik Dansitometrisi Nedir? Kemik Dansitometri T Skoru Ve Z Skoru Ne Anlama Gelir?

Vücutta kemik dokusunun önemli bir yeri vardır. Bu noktada kemik sağlığı önemli bir konu başlığı olarak karşımıza çıkmaktadır. Kemiklerle alakalı olarak Kemik dansitometrisi nedir? Kemik dansitometri T skoru ve Z skoru ne anlama gelir şeklindeki sorular çok fazla insan tarafından merak edilmektedir. Sizin için tüm bu soruları yanıtlarıyla birlikte derledik.

|

Kemik sağlığında ise kemik yoğunluğu oldukça önemli bir unsuru oluşturmaktadır. Bu bakımdan çeşitli sebeplerle kemik yoğunluğu ölçümleri yapılmaktadır. 

Kemik Dansitometrisi Nedir?

Pek çok kişi tarafından yanıtı en fazla merak edilen konulardan biri olmaktadır. Konu bu bakımdan önem taşımaktadır. Kemik dansitometri, tarama ve kemiklerdeki mineral yoğunluğunu ölçmek amacıyla kemik yoğunluğu kaybını değerlendirmek hedefi doğrultusunda yapılan bir testtir. 

Kemik dansitometri, kemiklerde ortaya çıkan kalsiyum kaybı neticesinde gelişen kemik durum osteoporoz tanısı için kullanılmaktadır. Kemik dansitometri, dual-enerji X-ray absorbsiyometri yahut kemik yoğunluğu taraması olarak bilinmektedir. Bu test esnasında çok az seviyede radyasyon kullanımı söz konusudur.

 - Kemik dansitometri, kemiklerdeki mineral yoğunluğunu değerlendirme konusunda standart bir yöntem olarak bilinir.

 - Oluşan kemik kaybının hızlı ve ağrısız bir şekilde ölçülmesini sağlar,

 - Ölçüm sırasında sıklıkla kalça ve bel kemiğinin alt bölümünden yararlanılır. 

 Kemik Dansitometri T Skoru ve Z Skoru Ne Anlama Gelir?

Kemik Dansitometri skorları “T skoru” ve “Z skoru” olarak raporlandırılmaktadır.

T skoru, bireyin kemik dansitesiyle aynı cinsiyette olan 30 yaşında olan sağlıklı kişilerin değeriyle karşılaştırılmış olan bir değerdir.

Z skoru ise, bireyin kemik dansitesiyle aynı cinsiyet ve yaşta olan ortalama bir insanın değeriyle karşılaştırılmış durumda olan bir değerdir.

 Düşük düzeyli değerler (daha negatif olan değerler) düşük düzeyli olan kemik dansitesini temsil etmektedir:

 - 2.5 yahut daha negatif durumdaki T skoru osteoporoza işaret eden bir sonuç olarak karşımıza çıkar.

 - 1.0 ile - 2.5 arasında olan ise T skoru osteopeniye işaret etmekte olup tam bir osteoporoz olmadan normalin altında bulunan bir kemik dansitesini ifade etmektedir.

Elde edilen T skorunun ile çarpılması ne düzeyde kemik dansitesinin kaybolduğu yönünde kabaca bir fikir vermektedir.

Elde edilen Z skorları osteoporoz tanısının konulabilmesi için kullanılmasının yanı sıra düşük düzeyli durumdaki Z skorları osteoporoz nedenini araştırmak bakımından bir veri sunabilir.

Yapılan DEXA Kemik Taraması: T Skorunun Anlamı:

T skoru düşük olması: Eğer post menopazal bir kadın yahut 50 yaşın üzerinde bir erkek değil ise kırık riskinin çok düşük olduğunu ifade eder. Bu sonucun elde edildiği kişilerden biri olmanız durumunda T skorunuz -2.5’in altında olsa bile kemiklerinizin sağlam olduğunu ifade eder.

Öbür taraftan, eğer osteoporoz teşhisi almış iseniz, durumu ciddiye almanız gerekir. Kendinizi iyi hissediyor olmanız kemik sağlığınız için tam bir koruma değildir: omurgada bulunan kırıklar sessiz ve ağrısız gelişim gösterebilir. Uzmanlara göre osteoporozu olan her birey bir şekilde tedavi almalıdır.

© Copyright 2024

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.