SAĞLIK
YEMEK
ASTROLOJİ
GÜZELLİK

Kırık Kol Ne Kadar Sürede İyileşir, Kaynar? Kolun Kırık Olduğu Nasıl Anlaşılır?

Kırılan kemiklerin iyileşme süreci pek çok faktöre göre değişiklik gösterir. Bu süreci hızlandırmak için yeterli ve dengeli beslenme ile birlikte doğru uygulamalar ve tedavi yöntemini kullanmak büyük önem taşır. Kırıklara doğru bir şekilde müdahale edilmediği zaman vücutta kalıcı hasar bırakan kemik kırıkları, hakkında doğru bilinen yanlışlar iyileşme sürecini olumsuz etkiler. Kırık kol ne kadar sürede iyileşir, kaynar? İşte, merak edilen tüm detaylar.

|

 Kemik, insan vücudunda kendini onarabilen nadir organlar arasında yer alır. Kemikteki kırıkların iyileşme sürecini pek çok faktör etkiler. Büyüme, kemiği yıkan ve tekrar yapan hücreler, antioksidanlar, aminoasitler, hormonlar ve sayısız besin maddeleri ile birlikte yeterli kan dolaşımı kemiğin iyileşmesinde çok önemli bir rol oynar.

 Kırık Kol Ne Zaman Kaynar?

 Kemiklerde kırık oluşumunun hemen ardından onarım süreci başlar. Kırık kemiklerin iyileşme süreci üç aşamaya ayrılır. Yangı yani diğer adı ile inflamasyon evresi, kırığın ilk evresidir ve kemiğin kırılması ile birlikte başlar, birkaç gün boyunca da devam eder. İkinci evre, tamir evresidir ve bu aşama kırık oluşumundan 2 hafta sonra başlar. Üçüncü aşama ise, kemiğin eski haline dönmesi için gerekli olan yeniden yapılanma (remodelling) evresidir ve bu süreç aylar boyunca devam edebilir.

 Kolun Kırık Olduğu Nasıl Anlaşılır?

 Kolun kırık olduğu, çok şiddetli bir ağrı ya da acı ile kendini belli edebilir. Kolda şişme bir bölgede aşırı ağrı gibi durumlar söz konusu olduğu zaman vakit kaybetmeden en yakın sağlık kuruluşuna başvurmak gerekir.

 Eğer kolda kırık varsa hekiminiz, kolu eski haline getirmek ve kısa bir süre içinde kaynamasına yardımcı olmak için kolu alçıya alır. Kırık çevresinde kemikten ve çevre dokulardan sızan kan pıhtı oluşturur. Bunun sonucunda da cilt üzerinde morluk ortaya çıkar. Morluk, aynı zamanda iyileşmenin de belirtisidir.

 Koldaki kırığı tamir etmek için gerekli olan tüm hücreler, kırık bölgesine toplanarak morluklara neden olur. Bu süre içinde hücreler arasında iletişimi sağlayan sinyal molekülleri hızlı bir şekilde salınmaya başlar. Bunun sonucunda da ortamda kıkırdak üreten (kondroblast) hücreleri ve kemik üreten (osteoblast) ortaya çıkar. Bunun sonucunda iyileşme süreci gelişir.

© Copyright 2024

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.