Konjestif Ne Demek? Konjestif Kalp Yetmezliği Nedir, Belirtileri Ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Kalp, yaşam sağlığı için en önemli organdır. Kalp kaslarının yeterince iyi çalışmaması vücuda yeterli kanın pompalanmamasına yol açar ve bu durum konjestif kalp yetmezliği hastalığını ortaya çıkarır. O halde konjestif ne demek, konjestif kalp yetmezliği nedir, belirtileri ve tedavi yöntemleri nelerdir tüm detayları derledik.
Konjestif kalp yetmezliği ya da kısaca KKY olarak adlandırılan hastalık, kalp kaslarında zayıflama olması durumunda ortaya çıkar.
Konjestif Kalp Yetmezliği Nedir?
Konjestif kalp yetmezliği, kalp kaslarının zayıflaması sonucu vücuda yeterli kanın pompalanamaması durumuna verilen isimdir. Kalpteki ana pompalama odalarının büyüklük ve kalınlıkları kişiden kişiye değişkenlik gösterebilir. Bazı durumlarda bu odalar (ventriküller) yeterince sıkışamaz veya gevşeyemez. Bu durum; akciğerlerde, karın bölgesinde ve bacaklarda sıvı tutulumunun tetiklenmesine yol açar.
Kalp yetmezliği; kalp hastalığı geçmişi olanlarda yaygın olarak gözlemlenir. Kalp hastalığının başlıca nedenleri şunlardır:
Hipertansiyon
Şişmanlık
Yüksek tansiyon
Şeker hastalığı
Sağlıksız beslenme
Fiziksel hareketsizlik
Yüksek sigara kullanımı
Konjestif Kalp Yetmezliği Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri nelerdir?
Kalbin vücuda gerekli olan kanı pompalayamaması; akciğerlerde ve vücudun farklı bölgelerinde sıvı birikimine bağlı olarak farklı sorunların gelişmesine yol açar. Kalp yetersizliğinin yaygın olarak karşılaşılan belirtileri şunlardır:
Yorgunluk
Nefes darlığı
Karın bölgesinde şişlik
Vücutta ödem oluşumu
Hızlı kilo alımı
Kabızlık
Kalp yetmezliği yaşayan hastalarda yukarıdaki belirtilerden sadece bir tanesi gözlemlenebileceği gibi birkaçı da gözlemlenebilir. Uygun tedavi yöntemlerinin uygulanması hastalığın seyrini hafifletir. Kalp yetmezliğinde uygulanan farklı tedavi yöntemleri bulunur. İlk aşamalarda hastaya ilaç ve diüretik tedavisi uygulanır. Diüretik tedavisinin amacı vücutta biriken aşırı sıvıyı gidermektir. Kan basıncını düşürmek ve kan damarlarını açmak için ACE inhibitörleri tedavi yöntemi uygulanır. Belirli beta-blokerleri yöntemi kalp atış hızını ve çalışmasını azaltmak için kullanılır ve hastanede yatış süresini ve olasılığını azaltır.
Kalp yetmezliği altta yatan başka bir hastalıktan kaynaklanıyorsa öncelikle bu hastalığın tedavi edilmesi gerekir. Böbrek hastalıkları ve yüksek tansiyon gibi altta yatan hastalık neyse öncelikle onun tedavisine başlanmalıdır. Kalp yetersizliğinde hastanın hayatında yapacağı sağlıklı değişiklikler tedavide çok önemlidir. Bu değişiklikler; sağlıklı beslenme, düzenli egzersiz yapma, fazla kilolardan kurtulma, alkol ve sigarayı kısıtlama gibi adımları barındırır. Kalp pili takılması, cerrahi operasyon uygulaması ve kalp nakli gibi tedavi yöntemleriyse hastalığın ileriki ya da son aşamalarında uygulanır.