SAĞLIK
YEMEK
ASTROLOJİ
GÜZELLİK

Küçük ipuçlarıyla sinüzitten korunun

Sinüzit, yüz kemiklerinin içerisindeki boşlukların iltihap dolmasıyla ortaya çıkan bir hastalıktır. Belirtileri; burun tıkanıklığı, geniz akıntısı, sarı-yeşil renkte burun akıntısı, baş ağrısı ve güçlükle koku almadır. Tedavi edilmesine rağmen tekrarlayabilen bir hastalık olan sinüziti engelleme yollarını bilmek önemlidir.

|


Bütün solunum yolu enfeksiyonu hastalıklarında olduğu gibi sinüzitte de esas olan korunmaktır. Sinüzit, üst solunum yolu enfeksiyonlarındandır. Bu tip enfeksiyonlar hava ve damlacık yoluyla yayılır. Dolayısıyla insanların yoğun olduğu alışveriş merkezleri, toplu taşıma araçları, asansör ve kapalı alanlarda dikkatli olmak ve bulunduğunuz ortamları havalandırmak önemlidir.

Klimanın nem oranına dikkat

Klimalı alanlar burunda kuruluk hissi yaratır ve bağışıklık sisteminin zayıflamasına neden olur. Bu sebepten dolayı klimanın nem seviyesini optimum seviyesinde tutmak oldukça önemlidir.

Sıcak ortamlarda da tıpkı klimalı ortamlardaki gibi hava kurudur ve bu da bağışıklığınızı zayıflatarak burnunuzu üst solunum yolu enfeksiyonlarına açık hâle getirebilir. Eğer ortamda kalorifer peteği varsa en pratik çözüm peteğin üzerine ıslak havlu koymak olacaktır.

Kuru ve soğuk havalarda burnu nemlendirmek

Çevresel faktörler ve tıkanıklık, burunda kuruluğa eklenince önce üst solunum yolu enfeksiyonu, devam eden günlerde ise sinüzit gelişebilir. Burnu sık sık nemlendirmek, çok kuruysa da nemlendirici sıvılar ya da jeller kullanmak bu rahatsızlığın önüne geçebilir.

Su ve mevsim meyveleri tüketmek oldukça önemli

Günlük sıvı ihtiyacınızı su ve mevsim meyvelerinden karşılayabilirsiniz. Taze meyvelerdeki vitamin ve su, bağışıklığınızın yanında metabolizmanız için de önemlidir.

Sigara kullanımına dikkat

Sigaranın içinde bulunan maddelerin kanserojen nitelikli olduğu su götürmez bir gerçektir. Ayrıca bakteri ve virüsler için bariyer görevi gören burun mukozasında yıkıcı bir etkiye sahip olabileceği de belirtilmektedir. Burun mukozası iyi bir nemlendiricidir, kaygandır ve partikülleri tutucu fonksiyona sahiptir. Sigara ise burun mukozasını tahrip ederek bu fonksiyonları durdurabilir. Bu sebepten, sinüzitten korunmak için sigara içmemek ve sigara içilen ortamlardan uzak durmak gerekiyor.


Kapalı ortamları sık sık havalandırmak gerekli

Sinüzit en çok kış aylarında artmaktadır. Bunun en önemli sebebi kapalı ve havasız ortamlarda çok sık vakit geçirmektir. Havasız ortamlarda enfeksiyona yakalanma riski daha fazla olacaktır. Bu yüzden bulunulan ortamları sık sık havalandırmak, sinüzitten korunma yolları arasında büyük önem taşır.

Rüzgâra maruz kalmamaya çalışılmalı

Kuru havayı solumak sinüzit riskini arttıran bir sebeptir. Rüzgârlı havalarda ağız ve burnu kapalı tutmak, burun kurumasını önler ve soğuğa maruz kalmayı engeller. Sinüzitten korunmak ya da tekrarlamasını önlemek için bu havalarda korunmaya daha fazla özen göstermelisiniz.

© Copyright 2024

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.