SAĞLIK
YEMEK
ASTROLOJİ
GÜZELLİK

Kuru meyve yerken dikkat!

Her acıktığınızda çikolata veya tatlı yiyeceğinize birkaç tane kuru meyve atıştırmanız mı söylendi? Siz yine de aşırıya kaçmamaya özen gösterin.

|

Kurutulmuş meyveler iyi enerji kaynağı olsa da içlerinde bulunan şeker miktarı dişlere zarar verir. Dişlerdeki plaklara yapışarak diş minesini kaplar. Bu nedenle dişler şekere maruz kalır ve bakterilerin üremesi için uygun ortam oluşur. Eğer kurutulmuş meyve yemeyi seviyorsanız sonrasında peynir gibi alkalin bir yiyecek tüketin. Bu sayede asit seviyesini nötrlemiş olursunuz.

Meyveler kurutulurken hacmini kaybederken içindeki kaloriler, şeker ve besin değerleri daha konsantre bir hal alır. 1 avuç taze kayısı ile kurutulmuş kayısının arasındaki farklara bakalım.

Besin Değeri Taze Kayısı Kuru Kayısı
Kalori 74 (1 kase) 313 ( 1 kase)
Lif (g/kalori) 0.05 0.03
A Vitamini (IU/kalori) 40.1 15.0
C Vitamini (g/kalori) 2.0 0.0
Potasyum (mg/kalori) 5.4 4.8


Önemli bir başka konu ise meyvelerin kurutulma sürecinde eklenen tatlandırıcılardır. Kuru meyve alırken mısır şurubu veya rafine şekerle değil elma suyu gibi tatlandırıcı eklenmiş ürünleri tercih edin.

© Copyright 2024

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.