SAĞLIK
YEMEK
ASTROLOJİ
GÜZELLİK

Menopozda yaşanan sıcak basması ile baş etmenin yolları

45-55 yaş arası kadınların yakındığı sıcak basması, menopozun ilk belirtileri arasında yer alan en yaygın görülen problemlerindendir. Peki, sıcak basması sorununa karşı neler yapılabilir? Bu problemin tedavisi mümkün mü? Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op.Dr. Meriç Çağrı Ağır, menopozda sıcak basması hakkında detaylı bilgiler vererek merak edilenleri açıkladı.

|

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op.Dr. Meriç Çağrı Ağır, “Menopoza geçişin yaygın bir semptomu olan sıcak basmaları gerçekten rahatsız edici bir sağlık sorunudur. Öylesine rahatsız edicidir ki bazı hastalarımız, sıcak basmalarının günlük yaşamlarını kesintiye uğrattığını ifade eder. 

Sıcak basmalarının, günün hangi saatinde hastaları yakalayacağı belirsizdir. Hastaların bazıları bu sorunu sadece gece bazıları gündüz yaşadığını belirtirken bazılarıysa tüm gün yaşadığını söylüyor.

Sıcak basması genellikle yüz, boyun, kol, el bölgelerinde ya da bazen vücudun üst yarısında aniden yanma, terleme, kızarma ve sıcaklık hissi şeklinde görülür. Genellikle 5 dakika kadar sürer ve geçer. Geceleri uykudan uyandıracak şekilde ateş basması uyku düzenini bozabilir.

Sıcak basmalarından rahatsızlık duyan, kişilerin atması gereken bazı adımlar vardır. Bu adımların atılması, kişilerin semptomları yönetme konusunda daha iyi kararlar vermesine yardımcı olabilir” yorumunda bulundu. 

Ateş basmasından ilaç kullanmadan nasıl kurtulabilirsiniz?

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Meriç Çağrı Ağır, “Bu problemi yaşayan kişiler, ilaç tedavisini düşünmeden önce ilk olarak yaşam tarzınızda bazı değişiklikler yapmayı denemeli. Meslektaşlarım ve ben de hastalarımıza herhangi bir ilaç önerisinde bulunmadan önce minimum 3 ay boyunca yaşam tarzında bazı değişiklikler yapmasını tavsiye ederiz.

-Sıcak basmaları geceleri sizi ayakta tutuyorsa, yatak odanızı daha serin tutun ve yatmadan önce az miktarda soğuk su içmeyi deneyin.

-Sıcak basmanın başlangıcında çıkarılabilen katmanlar halinde giyinin.

-Sıcak bastığında kullanmak için taşınabilir bir fan bulundurun.

-Alkol, baharatlı yiyecekler ve kafeinden uzak durun. Bunlar menopoz semptomlarını daha da kötüleştirebilir.

-Sigara içiyorsanız sadece menopoz semptomları için değil, genel sağlığınız için de tütün ve tütün ürünlerini bırakmaya çalışın.

-İdeal kilonuzu korumaya çalışın. Çünkü fazla kilolu veya obez kadınlar daha sık ve şiddetli sıcak basmaları yaşayabilir.

-Kendinizi sakinleştirmek için yoga ve benzeri teknikleri, zihin-vücut uygulamalarını deneyin” dedi.

Sıcak basmalarını tedavi etmek için hormonsuz seçenekler var mı?

Op.Dr. Meriç Çağrı Ağır, “Yaşam tarzı değişiklikleri, semptomlarınızı ortadan kaldırmak için yeterli değilse sıcak basmalarını yönetmek için hormon içermeyen seçenekler işinize yarayabilir. Hormon alamıyorsanız veya potansiyel risklerinden endişe ediyorsanız bunlar iyi bir seçim olabilir.

Sıcak basmaları yönetmeye yardımcı olmak için antidepresan kullanan kadınlar, depresyonu tedavi etmek için ilacı kullananlara göre genellikle daha düşük doz alır” diye konuştu.

Sıcak basmaları ve gece terlemeleri hormon alarak nasıl tedavi ediliyor?

Op.Dr. Meriç Çağrı Ağır, “Bazı kadınlar, sıcak basmalarını tedavi etmek için hormon almayı seçebilir.

Menopoz geçişi sırasında yumurtalıklar gittikçe daha yavaş çalışmaya başlar ve östrojen ve progesteron gibi hormonların üretimi zamanla azalır. Bu tür değişikliklerin sıcak basmalarına ve diğer menopoz semptomlarına neden olduğuna inanılmaktadır.

Hormon tedavisi vücuttaki östrojen ve progesteron seviyelerini dengeler. Kullanabilen kadınlarda sıcak basmaları için oldukça etkili bir tedavi yöntemidir.

Hormonlar, sıcak basmaların sayısını ve şiddetini azaltmada çok etkili olabilir. Vajinal kuruluğu ve kemik kaybını azaltmada da etkilidir.

Hormon kullanımının nispeten hafif yan etkilerinden bazıları arasında meme hassasiyeti, lekelenme, aylık dönemlerin geri dönüşü, kramp veya şişkinlik bulunur.

Doktorunu  hormonların türünü ve miktarını, kullanım şeklini, doz zamanlamasını değiştirerek bu yan etkilerin kontrol edilmesinde yardımcı olabilir veya zamanla kendiliğinden kaybolabilir” açıklamasında bulundu. 

Sıcak basması yaşadığı halde kimler hormon tedavisi olamaz?

"Bazı kadınlar sıcak basması probleminin tedavisi için hormon kullanmamalı. Aşağıdaki durumlarda menopoz semptomları için hormon tedavisini önermiyoruz" diyen Op.Dr. Meriç Çağrı Ağır şunları söyledi:

-Meme kanseri veya rahim kanseri geçirdiyseniz,

-Felç veya kalp krizi geçirdiyseniz ya da ailenizde felç veya kalp hastalığına dair pozitif öykünüz varsa,

-Kan pıhtılaşması olduysa veya kan pıhtılaşmasına yatkınlığınız varsa,

-Nedeni bilinmeyen bir vajinal kanamanız varsa,

Karaciğer hastalığınız varsa,

-Safra kesesi hastalığınız varsa

-Daha evvel hormon ilaçlarına karşı alerjik reaksiyonlarınız olduysa hormon kullanamazsınız.

Tabii ki en doğru kararı almak ve belirtilerinizi tedavi etmek için hormon almanın size uygun olup olmadığını öğrenmek ancak uzman bir doktora başvurmanızla mümkün olacaktır."

 

© Copyright 2024

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.