SAĞLIK
YEMEK
ASTROLOJİ
GÜZELLİK

Meyankökü Şerbetinin Faydaları Nelerdir? Meyan Şerbeti Nasıl Yapılır?

Bütünüyle doğal ve bitkisel bir besin kaynağı olarak ön plana çıkan meyan kökü şerbeti, özellikle Ramazan aylarının vazgeçilmez kaynaklarından biridir. Son dönemlerde ise faydaları ile bir adım öne çıkmış durumda. Peki, meyankökü şerbetinin faydaları nelerdir? meyan şerbeti nasıl yapılır? İşte bu konuda merak edilenler.

|

Nemli ve sulak yerlerde yabani olarak yetiştirilen Meyan kökü şerbeti Baklagiller ailesinde yer alan bir bitkidir. Özellikle sıcak havalarda soğuk şekilde ikram edilen özel şerbet, aynı zamanda birçok faydası ile beraber değerlendirilmektedir. Daha çok Ramazan aylarında rağbet gören Meyan kökü şerbeti, sağladığı faydalar nedeniyle artık her mevsim tüketiliyor.

Meyankökü Şerbetinin Faydaları Nelerdir?

Sağlık uzmanları tarafından da onaylanmış olan meyan kökü şerbetinin faydaları, uzun ömürlü ve sağlıklı bir yaşamı destekliyor.

- İçerdiği antioksidan etkisi ile beraber bağışıklık sistemini güçlendirir.
- Ses kısıklığına iyi gelen bir etkisi vardır.
- Balgam söktürücü etkisiyle rahatlatır.
- Sürekli yaşanan öksürüğün önüne geçme imkanı verir.
- Ateş düşürücü ve ağrıları azaltıcı etkisi bulunur.
- Kabızlığa karşı iyi gelir ve kramp çözücüdür.
- Siroz gibi karaciğer hastalıklarına karşı etkilidir.
- Sedef hastalığı ya da akne ve sivilce gibi sorunlara karşı mücadele eder.
- Yaşanan peptik ülsere karşı koruma oluşturur.
- Kış aylarındaki soğuk algınlığı grip ve nezle gibi hastalıklarla mücadele gösterir.
- Vücuttaki toksinleri dışarı atar ve dalak ile böbrek gibi birçok organı korur.
- Ferahlatıcı ve rahatlatıcı bir etkisi vardır.
- Sindirim sistemini korur ve hazımsızlığı önler.
- Adet dönemi ve menopoz dönemi için rahatlatıcı bir etki verir.

Meyan Şerbeti Nasıl Yapılır?

Evde meyan kökü şerbeti ne kolayca gerçekleştirmek mümkündür. Bunun için bir kök meyan kökü ile beraber 3 litre su yeterlidir. İlk olarak 3 litre kadar suyu bir tencereye aktarın. Daha sonra yaklaşık olarak 1 buçuk saat kadar suda bekletilmiş olan meyan kökünü tencereye atın. Daha lezzetli bir şerbet elde edebilmek için meyan kökünü suda bir gün bekletmek tercih edilebilir.

Meyan kökü lifleri tencerenin içine sıkılmak suretiyle alınır. Ardından bir süzgeç ile herhangi bir kaba boşaltım gerçekleştirilir. Özellikle tortu ve yabancı maddelerin atılabilmesi için, mutlaka bir tülbent üzerinden birkaç defa süzülmesi önemlidir. Böylece dibinde tortu birikmesi engellenmiş olur. Son olarak şişelere doldurulmak suretiyle keyifle tüketilebilir.

Meyan Kökü Şerbetinin Zararları Var mı?

Her yiyecekte olduğu gibi elbette aşırı tüketimi ile beraber meyan kökü şerbetinin de birtakım zararları söz konusu. Özellikle kalp, böbrek ve şeker hastalığı olan kişilerin tüketmemesi konusunda bilgi verilmektedir. Aynı zamanda yüksek tansiyonu olanlar uzak kalmalıdır ve kiloya da sebep olabilir.

© Copyright 2024

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.