Moda uygarlığı
Moda uygarlığı
Nefertiti, Semiramis, Kleopatra, Theodora ve Hürrem Sultan hakkında pek çok popüler eser yazılmıştır. Ama geçmişte isim yaparak iz bırakmış bu ünlü kadınları konu alan bilimsel araştırmalar ne yazık ki çok değil. Herkes adı geçen bu hanımların kim olduğunu bilir de, M.Ö. XV. yüzyılda hüküm sürmüş olan Mısır Kraliçesi Haçepsut’u, “Ölümsüz Barış Antlaşması" yani Kadeş Antlaşması’na eşi Hitit Kralı Hattuşili III’ün mührünü basan Puduhepa’yı tanımaz?
Arkeolog Muhibbe Darga, “Eski Anadolu’da Kadın" adlı kitabında böyle yazmış. Haksız sayılmaz. Antikçağlara, Bizans’a ve hatta Osmanlı’ya damgasını vurmuş nice ünlü kadının dünyasını daha yakından biliriz de, Orta Anadolu’da M.Ö. II. binde dev bir imparatorluk kurmuş, anıtsal mimarileriyle dikkat çeken Hititli kadınların dünyası hep yarı loştur. Oysa Darga, bilinen yazılı ve arkeolojik belgelerin, kraliçeler de dahil Hitit kadınlarının antik dünyanın en koket kadınları olan Mısırlı, Giritli hatta Mezopotamyalı kadınlarla giyim konusunda yarışamayacaklarını gösterdiğinden söz ediyor.
Acaba Hitit çağı kadını nasıl bir dünyada yaşıyordu? O devrin kadını modayı takip eder miydi? Saç modelleri nasıldı? Arkeolojik belgelerin de gösterdiği gibi, neden süse çok düşkün değillerdi? Hitit toplumunda üst tabaka kadınlar nasıl giyinirdi? En ayrıntılı bilgiyi Yazılıkaya kabartmalarındaki tanrıçaların tören kıyafetlerinden öğreniyoruz. Yine arkeolojik verilere bakarsak, Kraliçe Puduhepa’nın da süse düşkün olmadığı görülüyor. Hitit kadınları belli ki sadeliği seviyordu. Örneğin Bitik ve İnandık’ta bulunan ve arkeoloji literatüründe Bitik ve İnandık vazoları olarak bilinen kaplar, oldukça sade giysiler giymiş gelinleri tanıtıyor bize.
Uzun ve kapalı
Hitit kadınının klasik giysilerini, Yazılıkaya tanrıçaları daha abartılı ve süslü modelleri tercih ederek kullanmış. Yazılıkaya kabartmalarında, tanrıça modasında zengin plili etekler, vücudu saran ve kadın bedeninin hatlarını ortaya çıkaran elbiseler görülüyor. Ayrıca tanrıçalar, bellerini ince göstermek için kalın bir kemer kullanmışlar. Başlıklarda da bazı yenilikler göze çarpıyor. Örneğin silindirik şapkalar, sivri bonelerin yerini almış. Hitit kadınları iddialı saçlardan ve abartılı mücevherlerden hep kaçınmış.
Alacahöyük şıklığı
Saç modelleri
Hitit’te Takı Sözlüğü
Tugkusİsİ: Tören giysisi
Tugeİb Maslu: İşlemeli tunik
Gaddam Zagİn: Mavi çorap
Tuggu Babbar: Tozluk
Tuggu: Atkı
Tugkarİullİ: Başı örten manto
Tugkaluppa: Uzun elbise
Tugsegnu: Şeffaf örtü
Tahapsİ: Kemer
Tahapsu Sallugal: Kraliçenin kemeri
Tugdadammes: Ayakkabı
İstamahara: Küpe
Tuttİİttum: Göğüs süsü
Aİaru: Broş
Aİaru Guskİn: Altın broş
Hargİr Kubabbar: Gümüş bilezik
Sİgar: Boyun tokası