SAĞLIK
YEMEK
ASTROLOJİ
GÜZELLİK

Myastenia Gravis (Mg Hastalığı) Nedir? Myastenia Gravis Belirtileri Ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Myastenia gravis; insan vücudunun iskelet kaslarının türlü seviyelerde zayıflamasına sebep olan otoimmün sinir- kas ve kronik bir hastalıktır. Myastenia gravis; sinir uyarılarının bilinçli şekilde kontrol edilen kaslara iletilmesindeki bozukluktan kaynaklanmaktadır. Peki myastenia gravis nedir? myastenia gravis belirtileri ve tedavi yöntemleri nelerdir? İşte, merak edilen tüm detaylar. 

|

Nörolojik hastalıklardan ortaya çıkan sağlık problemleri, hem günlük yaşamı ciddi manada olumsuz şekilde etkilediği için hem de tedavisi güç olan hastalıklar olmasından ötürü, dikkate alınması gereken ciddi hastalıklardır. Günümüzde gelişen tıp teknolojisine karşın, sinir sistemiyle alakalı pek çok hastalıkta, problemi tam anlamıyla ortadan kaldıracak tedaviler geliştirilmemiştir. Bununla beraber hastalığın kontrol altına alınması sağlanarak, yaşam kalitesini önemli seviyede yükselten tedavi metotlarından başarı ile uygulandığı söylenebilir. Sinir sistemine yönelik bu rahatsızlıklardan birisi de myastenia gravis ismi verilen rahatsızlıktır. 

Myastenia Gravis (MG hastalığı) Nedir?

Myastenia gravis; vücutta bulunan istemli şekilde çalışan iskelet kaslarının farklı seviyelerde zayıflaması ile meydana gelen otoimmün sinir ve kas hastalığıdır. En belli özelliği; kasların aktif şekilde kullanılmasından sonra kötüleşen ve kaslar dinlendiği zaman düzelen kas kuvvetsizliğidir. Genel olarak göz ve göz kapağı hareketlerini, çiğnemeyi, yutmayı, konuşmayı, yüz ifadesini kontrol eden kaslarda belirir. Boyun, kol, bacak ve solunum hareketlerini kontrol eden de kaslar da etkilenir. Semptomlar; bireyden bireye değişebilir. Kronik hastalık olmakla beraber tedavisi kesin değildir. 

Myastenia Gravis Belirtileri 

 Myastenia gravis belirtileri şöyle; 

 - Bozuk konuşma,

 - Yutma zorluğu,

 - Göz kaslarının zayıflaması,

 - Konuşma bozukluğu, 

 - Bir ya da her iki göz kapağının düşmesi, 

 - Yürüme güçlüğü,

 - Diplopi,

 - Nefes darlığı, 

 - Yüz ifadesinde farklılık,

 - Kas zayıflığı,

 - Kol, boyun, bacak ve solunumda zayıflık olarak sıralanabilir. 

 Myastenia Gravis Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

 Myastenia gravis hastalığının tedavisi; yaşa ve başka tıbbi vaziyetlere, hangi kasların etkilendiğine göre farklılaşabilir. İlaç tedavisi başta olmak üzere türlü uygulamalar bulunur. Bunlar;

 - Timektomi: Bu tedavi metodu; myastenia gravis belirtilerini azaltmak ya da ortadan kaldırmak, bağışıklığın dengesini sağlamak adına timus bezinin cerrahi şekilde çıkarılmasına denir.

 - İmmünsüpresif İlaçlar: Rahatsızlık, bağışıklığın aşırı çalışıp, vücudun kendine has mekanizmalara saldırması ile ortaya çıktığından ötürü bağışıklık, bu ilaçlarla belli oranda baskılanabilir.

 - Antikolinesteraz İlaçlar: Sinir uyaranlarının kaslara iletimiyle görevli olan moleküller şeklinde bilinen asetilkolinin parçalanmasını önleyen ilaçlardır.

 - Plazmaferez: Bu tedavi metodu; rahatsızlığa neden olan bağışıklık sisteminin parçacıklarının kan dolaşımı içerisinden temizlenmesine verilen isimdir. 

© Copyright 2025

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.