Nedir bu Amerikan mutfağı?
Nedir bu Amerikan mutfağı?
İzlediğimiz bütün Amerikan filmleri ve dizileriyle, beslenme alışkanlıklarına iyi kötü vakıf olduğumuz Amerikalılar’ın gerçek bir fast - food tüketicisi olduğunu artık hepimiz biliyoruz. Hep görürüz; ya sosisli sandviç, hamburger ve kahve, eve konuk gelecekse spagetti ya da Çin yemeği. Sadece filmlerde mi böyle; yoksa gerçekten Amerikalılar’ın kendi mutfakları yok mu? Bunun en iyi cevabını Swissotel’in konuğu olarak İstanbul’a gelen Chicago Swissotel Başaşçısı Derrick Chaulk veriyor. 23 - 30 Haziran tarihleri arasında otelde düzenlenen Amerikan Yemekleri Festivali için Türkiye’de bulunan Şef Derrick, çok özel lezzetleriyle konukları ağırlayacak.
Amerikan tarihinin çok eski olmadığı da düşünülürse geleneksel bir mutfaktan söz etmek mümkün değil. Mesala güney kısımlar Teks -Meks diye bilinen Meksika etkili, acısı bol bir mutfağa sahip. Kuzey, Kanada’dan etkilenmiş.
Amerikan halkı çok çalışıyor. Sabah kahvaltı edemiyor; en fazla kahve -kruvasan. Öğlen yemeklerindeki yarım saatlerini aceleyle geçiştiriyorlar. Tabii bunun için en iyi seçenek fast-food’lar oluyor. Amerika’da reklam da çok işe yarayan bir katalizör. En fazla reklam verenler arasında Mc Donald’s, Burger King gibi bizim de çok iyi bildiğimiz isimler var ki, bunların cirolarındaki bol sıfırlı rakamlar akıl sağlığımızı etkileyebilecek miktarlarda.
Şişmanlık Amerikalılar için bir kabus gibi. Çünkü beslenme biçimleri kolesterol ve şişmanlık açısından sorun yaratıyor. Öyle ki, artık seyyar polikliniklerde yemek öncesi kolesterollerini ölçtürebiliyor ve bu konuda büyük panik yaşıyorlar. Piyasaya çıkan bir ürünün onlarca çeşidini bulmak mümkün Amerika’da. Mesela patlamış mısırın kaç çeşidini bilirsiniz? Eh saysak 3 - 5’de kalırız. Ama orada 20 çeşitten fazlasını bulmak mümkün. Böylece Amerikalı, onu mu yesem, bundan da tatsam mı diyerek kilolarına kilo katıyor. En belirgin şey porsiyonlarının büyük olması. Şef Derrick “İnsanlar cüsseli, onları doyurmak güç oluyor" diyerek açıklıyor bunu. Bu büyük ülkenin popülasyonu ve komşularına göre oluşmuş yemek kültürlerini de başka yazıya bırakalım.
GÜNÜN YEMEĞİ
Malzemeler: 8 yumurta, 2 patates, 4 dilim jambon, 1 demet taze soğan, 1 demet maydanoz, 4 yemek kaşığı sıvıyağ,1 yemek kaşığı tereyağı, tuz, karabiber, kırmızıbiber
Hazırlanışı: Patatesleri soyduktan sonra minik küpler halinde doğrayın. Maydanozun ve soğanın yeşil kısımlarını kıyın. Jambonları kibrit çöpü şeklinde kesin. Sıvıyağda patatesleri pembeleştirip kenara ayırın. Jambonları sonra da soğanları ekleyerek 1-2 dakika yağda çevirin. Yumurtaları ve diğer bütün malzemeleri bir kasede çevirin. Tereyağını kızdırıp karışımı dökün. İki tarafını da kızartıp servis yapın.
Not: Lezzet dergisi arşivinden
GÜNÜN MÖNÜSÜ