SAĞLIK
YEMEK
ASTROLOJİ
GÜZELLİK

Nedir bu 'Haute Couture'?

Yenilikçi dikiş teknikleri, el dikimi ve boncuk işleme, hazır giyim koleksiyonlarından çok daha prestijli olan gerçek dışı, hayali, üstün tasarımlar...

|

Haute couture, Fransızca bir ifade ve kavramsal ve deneysel olan yüksek kalite moda için kullanılıyor. Chambre de Commerce et d’Industrie de Paris, kendilerini bu şekilde tanıtmak isteyen modaevleri için 1945’in yasal ilkelerini 1992’de revize etti ve şu kriterleri sundu: Senede iki kez, tek olma özelliğini koruyan 80 parçalık bir koleksiyon ve Paris’te en az bir atölye ve 70 kişilik ekip…

Haute couture modası, en iyinin iyisini yaratmak için yapılan değişikliği sembolize ediyor; en iyi kumaşlar, antika deriler, zincirlerden örülen parçalar ya da 24 karat altın gibi eşsiz materyaller kullanarak… Haute couture, tasarımcıya yenilikçi dikiş teknikleri, el dikimi ve boncuk işleme, hazır giyim koleksiyonlarından çok daha prestijli olan gerçek dışı, hayali, üstün tasarımlar yaratma fırsatı tanıyor.

Haute Couture, mülti milyar dolarlık bir endüstri, zaten çoğu tasarımın üretimi de ekstrem pahalı. Buna rağmen, şöhreti ve prestiji (özellikle ünlüler tarafından giyildiğinde), bir modaevi için muazzam bir reklam imkanı sağlıyor ve bu da o tasarımcının, bazen couture parçalarının çok daha basit ve ucuz versiyonlarını da kapsayan hazır giyim koleksiyonlarının satışlarının artmasını sağlıyor.

Paris, Versailles’teki Fransız monarşi modasının Avrupa’daki insanlar tarafından evlatlık edinildiği 18. yüzyıldan beri hem haute couture hem hazır giyim için moda endüstrisinin lideri olmuştur. Varlıklı kadınlar dünyanın dört bir yanından Paris’e alışveriş yapmaya gider. Fransız terziler en iyi olanlar olarak bellenir ve üretilen giysiler de dünyanın en iyi kıyafetleri…

Fransızlar, modayı gerçekten ciddiye alıyor. Christian Lacroix, Adeline André, Giorgio Armani, Chanel, Christian Dior, Emanuel Ungaro, Jean Paul Gaultier, Givenchy, Elie Saab, Dominique Sirop, Franck Sorbier, Jean-Louis Scherrer ve Valentino Fransızlara göre dünyadaki tek gerçek haute couture modaevleri.

İtalyanlar ise kendi haute couture modaevlerine sahip; Valentino, Armani and Versace gibi İtalyan markaların pek çok internet sitesinde haute couture olarak sunulduğunu görebilirsiniz. Milan ve Floransa, yıllık Pitti Immagine organizasyonlarını Paris’in podyum şovlarına çok benzer şekilde düzenliyor. Aslında, 12 Şubat 1951’de Floransa’da Marquis Gian Battista Giorgini tarafından düzenlenen ilk moda şovu, bir haute cuture moda organizasyonu olarak ilan edilmişti.

Geri kalmamak için, pek çok Amerikan tasarımcı haute couture ifadesini Rodeo Drive ve Fifth Avenue’daki özel mağaza ve galerilerinden bahsederken kullanıyorlar. Üretilen giysiler Fransız ve hatta İtalyan standartlarına hiç uygun olmasa da, bu etiket sosyetik müşterileri kapılarına taşımaya yetiyor.

Bugün Paris, moda sektöründe Milan, Japonya ve New York’la yarışıyor olsa da yüksek moda tarihinin kökleri sıkı sıkıya Fransa’ya bağlıdır.

© Copyright 2024

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.