Nitratlı ıspanak satan şirkete dava açıldı
Antalya’da, kilogramda 2 bin 500 mg olması gereken nitrat oranı 5 bin 400 mg olarak tespit edilen ıspanaklara el konuldu.
Kanserojen etkisi olduğu bildirilen nitratlı ıspanağı markete satan şirket sahipleri hakkında da halk sağlığını tehlikeye düşürmek suçundan 5 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı.
Antalya Tarım İl Müdürlüğü’nde görevli ziraat mühendisleri, 24 Nisan 2009’da marketlerin reyonlarında satılan sebze ve meyvelerde denetim yaptı. Bir alışveriş merkezinin manav bölümünde bulunan ıspanaklardan numune alan ekip yüksek miktarda nitrat belirledi. Ispanağı satan Erüst Tarım ile Palmiye Tarım hakkında “halk sağlığını tehlikeye düşürmek” suçundan dava açıldı. Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Osman Karagüzel, özellikle yeşil yapraklı sebzelere verilen nitritli gübrelerle nitrat oranının yükselebileceğini belirterek, “Yüksek nitratlı sebzelerin çocukların zihinsel gelişimlerini olumsuz etkilediklerine yönelik bilgiler var” dedi.
ABD UYARDI
ABD’de bir süre önce ıspanak zehirlenmesiyle 23 eyalette 146 kişinin hastanelik olduğu, ancak yapılan inceleme sonucunda zehirlenmeye ıspanakta oluşan nitritin değil bir bakterinin neden olduğu ortaya çıktı. Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), halkı paketlenmiş ıspanak yememeleri konusunda uyardı. Uzmanlara göre, ıspanak piştikten sonra bekletilmeden tüketilmeli. Buzdolabında dahi saklanmasının fayda etmeyeceği, içindeki nitratın, nitrite yani zehir deposuna dönüşebileceği belirtildi.