SAĞLIK
YEMEK
ASTROLOJİ
GÜZELLİK

Plazmaferez Nedir, Ne İşe Yarar? Plazmaferez Tedavisi Hangi Hastalıklarda Uygulanır?

Plazmaferez, sıklıkla araştırılan tedavilerden biridir. Özellikle kullanım alanı açısından da yüksek öneme sahip tedaviler arasındadır. Bu bakımdan Plazmaferez nedir öğrenebilir ne işe yaradığı hakkında da bilgi sahibi olabilirsiniz. Plazmaferez nedir, ne işe yarar? Plazmaferez tedavisi hangi hastalıklarda uygulanır detaylarıyla derledik.

|

 Plazmaferez, plazmanın uzaklaştırılması için kullanılan bir tedavidir. Hastalardaki zehir gibi maddeleri vücuttan uzaklaştırmak için kullanılır.

 Plazmaferez Nedir, Ne İşe Yarar?

 Plazmaferez, kanın dışarı alınması ve sonrasında tekrar dolaşıma verilmesi gibi aşamaları olan ve vücuttaki kan ile direkt olarak ilgili olan bir tedavi yöntemidir. Kanın vücudun dışına alınması, kandaki hücrelerin plazmadan ayrılması, kandaki hücrelerin donmuş plazmalar ile karıştırılması ve sonrasında kanın tekrar dolaşım içine verilmesi gibi adımlar da ile uygulanır. Tedavi ile amaç hasta kanı vücuttan atmak ve sonrasında sağlıklı olan kanı tekrar vücuda vererek dolaşımına devam etmesini sağlamaktır ve oldukça etkili bir tedavi yöntemidir.

 Plazmaferez Hangi Hastalıklarda Uygulanır?

 Genellikle kalp hastalarında ve diyabet gibi kronik hastalıklarda kullanılır. Kan pulcuklarının sayısı düşük olan kişilerin de bağışıklık sistemi düşük olduğundan bu kişilerde de uygulanabilir. Ayrıca zehirlenme durumlarında, kelebek hastalığında, omurilik ya da beyindeki plakların oluşması sonucu ortaya çıkan hastalıklarda da plazmaferez tedavisi kullanılır. Bunun dışında renal transplantasyon, kriyoglobulinemi, anca vaskülitler, hemolitik üremik sendrom ve kas felci ya da kas zayıflığı hastalıklarında da plazmaferez tercih edilmesi mümkündür.

© Copyright 2025

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.