SAĞLIK
YEMEK
ASTROLOJİ
GÜZELLİK

Psikolog Rojin Nazik sınav stresini aşmanın yollarını anlattı

Yoğun sınav dönemi yaklaşırken öğrencileri de sınav stresi sardı. Öğrenciler sınava hazırlanırken ne yapmalı? Sınav esnasında nasıl davranmalı? Psikolog Rojin Nazik sınavda başarılı olmanın tüyolarını verdi.

|

Nazik sınav stresi ve başa çıkma yollarıyla ilgili şu bilgileri aktardı;

HEDEFİNİZİ İYİ BELİRLEYİN

Çalışmaya başlamadan önce hedefinizi belirlemelisiniz. Hedef belirlemek inanın çok önemli. hedef belirleyince sağlam adımlarla ilerleyeceksiniz.

Hangi bölümü seçeceksiniz? O bölüm hangi üniversitede daha güçlü. Yani seçeceğiniz üniversiteden o bölümden mezun olan öğrenciler şuan ne durumda? İş bulabildiler mi? Güzel yerlerde çalışabiliyorlar mı? Özel şirketlerde veya devlette hangi alanlarla çalışıyorlar bunları bilmek gerekiyor.

Yaşayacağınız ile adapte olabilecek misiniz? Ekonomisine, sosyal yaşantısına, sosyal imkanlarına vs. uyum sağlayabilecek misiniz? Tüm bunlar basit gibi görünüyor ama kritik konulardır.

SİSTEMLİ VE SAĞLIKLI PPOGRAMLA ÇALIŞIN

Günde minimum 4 saat çalışma programıyla sınavınızı kazanabilirsiniz. Sağlıklı ve sistemli çalışırsanız gerçekten başarılı olursunuz. 7/24 sistemsizce çalışmak hem sizi hırpalar hem de yeterince adapte olamazsınız. Bu da başarısızlık getirir.

SINAV ESNASINDA ALTIN TAKTİKLER

- Başta da söylediğim gibi sınavda kendinize güvenerek başlayın.

- Bir soruda takıldığınızda hemen moralinizi bozmayın. Hemen demoralize olmayın. Sonraki soruları çok daha kolay aşacağınızı düşünün

- Önyargılı olmayın. Sorunun ilk cümlesini veya ilk birkaç kelimesini okuduktan sonra hemen ondan vazgeçmeyin. Belki tamamını okuyup iyice anladıktan sonra kolaylık çözebileceğiniz bir sorudur

- Soruyla inatlaşmayın. Bu size zaman kaybettirir. Sonlara bırakın diğer soruya geçin. Çoğu zaman sonradan bakılan soruların kolayca çözülebildiğini aklınızdan çıkarmayın.

- Dikkatinizi iyi verin. Başka şeylere odaklanmayın. Çevresel etmenlere takılmayın. Zihninizi de sınav dışında başka şeylerle yormayın

-Kaydırma yapıp yapmadığınızdan emin olmak için cevap kağıdınızı mutlaka bir kez kontrol edin.

-Sık sık saate bakmayın. Bu sizi strese sokabilir panik yaptırabilir.

-Gerildiğinizi hissettiğiniz durumlarda nefes egzersizi yapmayı deneyin.

© Copyright 2024

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.