SAĞLIK
YEMEK
ASTROLOJİ
GÜZELLİK

Rosie ile Musa'nın Maceraları

Hayykitap’tan çocuklar için ustaca kaleme alınmış, sımsıcak bir arkadaşlık öyküsü: Gökten Not Yağıyor!

|

Kısa sürede okurların sevgisini kazanınca Belçika’da haftalık bir gazetede çizgi diziye dönüşen ve tiyatro sahnesinde müzikli çocuk oyunu olarak sergilenen “Rosie ile Musa’nın Maceraları” şimdi Türkçede.

Rosie, annesiyle birlikte yüksek mi yüksek bir apartmana taşındığında arkadaşsız kalacağını düşünerek üzülür. Fakat neyse ki sandığının aksine, çarçabuk bir arkadaş edinir. Aksiliğiyle çocuklara kök söktüren apartman yöneticisi Bay Tak, gözlüğünü buzdolabına koyabilecek kadar dalgın Bayan Hemelrijk, hayatını köpek olarak sürdürmek zorunda kalan yaşlı kedi Titus gibi renkli kahramanların yaşadığı bu apartmandaki yeni arkadaşı, bir üst katında oturan yaşıtı Musa’dır. Rosie ile Musa çok geçmeden samimi olur ve bir gün aralarında bir anlaşma yaparlar: Gizlice apartmanın çatısına çıkacak, oradan kenti seyredeceklerdir. Ama işler planladıkları gibi gitmez. Bay Tak’ı hesaba katmamışlardır. Olaylar sarpa sarar ve gökten imdat notları yağmaya başlar!

Flaman yazar Michael De Cock, berrak üslubuyla okuması zevkli bir arkadaşlık hikâyesi anlatıyor. Gizlice bir yasağı delen çocuklar ve kaygılı ebeveynlerle maceranın heyecan dozu artıyor. Uzaklardaki babaya özlem, göçmenlik, işler yolunda gitmeyince duyulan korku, arkadaşlık, dayanışma, komşuluk gibi gerçek yaşamdan yansıyan pek çok farklı konu da hikâyeye ustalıkla dahil ediliyor. Judith Vanistendael ise, De Cock’un ince ince ördüğü hikâyeyi, hareketli güzel resimleriyle canlandırıyor.

İki çocuğun zekice kurgulanmış diyaloglarını ve gözlemlerini okurken gülümseyip düşünecek, resimlere bakarken apartmanın içinde dolaşacak, yükseklere çıkıp ayaklarınızın altında uzanan kenti seyre dalacaksınız.

Gökten Not Yağıyor!, Flandra’da Boekenwelp, Hollanda’da ise Vlag ve Wimpel ödülleriyle taçlandırıldı; 2011’de Antwerp Edebiyat Ödülü’nü aldı.

Michael De Cock kimdir?

1972 yılında Belçika, Mortsel’de doğan Michael De Cock, Latin dili ve edebiyatı öğreniminin ardından, Brüksel Konser¬vatuvarı’nda aktörlük eğitimi aldı. Tek kelimeyle on parmağında on marifet var De Cock’un: Zira aktörlük ve yazarlık kariyeriyle birlikte çevirmenlik, rejisörlük, sanat direktörlüğü de yapıyor. Birçok oyun da sahneye koyan De Cock, Gökten Not Yağıyor! gibi çocuklara yönelik yapıtların yanı sıra yetişkinlere yönelik kitaplar da kaleme aldı.

Yazarın Gökten Not Yağıyor! adlı yapıtı öyle çok sevildi ki, kitap baskısının ardından önce Brussel Deze Week (Brüksel’de Bu Hafta) adlı haftalık gazetede çizgi dizi olarak, sonra da tiyatro sahnesinde müzikli çocuk oyunu olarak her yaştan izleyiciyle buluştu. De Cock, 2012 başlarında yine Judith Vanistendael’in çizimleriyle Rosie ile Musa’nın maceralarının devamı olan Rosie en Moussa: de brief van papa’yı (Rosie ile Musa: Babamdan Mektup Var) yayımladı ve onu da müzikli oyun olarak tiyatro sahnesine taşıdı.

Gökten Not Yağıyor! yazara bolca ödül getirdi: Flandra’da Boekenwelp, Hollanda’da ise Vlag ve Wimpel ödülleriyle taçlandırıldı; 2011’de Antwerp Edebiyat Ödülü’nü aldı.

Judith Vanistendael kimdir?

1974 yılında Belçika, Leuven’de doğan Judith Vanistendael, Berlin Güzel Sanatlar Akademisi’nde bir yıl okuduktan sonra eğitimine sanat tarihi alanında devam etti. Kendine meslek olarak seçtiği illüstratörlüğün yanı sıra, karikatüristlik ve çizgi film çizerliği de yapıyor. Babası ünlü yazar Geert Vanistendael’in Vlaamse Sprookjes (Flaman Masalları) adlı yapıtını çizimleriyle süsleyerek önemli işlerinden ilkine imza attı. Gökten Not Yağıyor!’un yanı sıra, çocuklara yönelik birçok başka yapıtın da çizerliğini üstlenen Vanistendael’in çizgi roman dergilerinde yayımlanan kısa öyküleri de var. Brüksel’de yaşıyor.

© Copyright 2024

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.