SAĞLIK
YEMEK
ASTROLOJİ
GÜZELLİK

Şırdanın Faydaları Nelerdir? Şırdan Yemenin Zararları Var Mıdır?

Tüketilen her bir besinin vücuda sağladığı pek çok yarar bulunmaktadır. Bu yararlar da besinlerin özelliklerine göre belirlenir. Özellikle şırdanın yararları, neye iyi gelir ve hangi hastalıklara iyi gelir diye merak ediliyor. Şırdanın faydaları nelerdir? Tüm ayrıntıları ile sizler için derledik

|

Şırdanın vücuda sağladığı pek çok yarar bulunmaktadır. İçeriğinde pek çok vitamin ve mineral bulunan şırdan bağışıklık sistemini güçlendiriyor.

Şırdanın Faydaları Nelerdir?

- Şırdan yüksek oranda A vitamini ve B12 vitamini bulundurur.
- Kanser riskini azaltır
- Vücuda önemli bir bağışıklık kazandırır. Bağışıklık sistemini de güçlendirir.
- Günlük vitamin ve mineral ihtiyacını karşılaması ile bilinir.
- Şırdan tüketmek sinir sistemini de geliştirir.
- Şırdan içinde bulunan B12 vitamini nedeni ile kalp hastalıkları riski de azalır.
- Şırdan çeşitli bağırsak rahatsızlıklarına karşı tam koruma sağlar.
- Büyüme hormonlarının sağlıklı çalışması kapsamında önemli bir değerdir.
- Yüksek D vitamini sağlayan şırdan kış mevsiminde grip, nezle gibi hastalıklara karşı korur.

Şırdan Yemenin Zararları Var Mıdır?

Geviş getiren hayvanlarının midelerinden elde edilen şırdan pişirilerek içi doldurulup tüketiliyor. Bu hayvanların midelerinin dördüncü ve son bölümü temizlenip içine baharatlı ve salçalı pirinç doldurularak salçalı suda pişiriliyor. Özellikle Adana yöresinde sıkça tüketilen şırdan bağışıklık sistemini güçlendirir. Bunun yanı sıra şırdan dolmasında pirinç çok doldurulduğunda bunun bazı zararları olabilir. Ayrıca şırdan pişirilmeden önce mutlaka doğru şekilde temizlenmelidir. Şırdan alındıktan sonra detaylı bir şekilde temizlenmez ise mide rahatsızlıkları olabilir.

Şırdan Dolması İle İlgili Merak Edilenler

Şırdan, geviş getiren hayvanlarda midenin bağırsaklara en yakın kısmından alınır. Bu bölüm ise midenin son kısmıdır. Şırdan çıkarıldıktan sonra mutlaka iyi bir şekilde temizlenmelidir. Şırdan genellikle tuz ve sirke ile temizlenerek detaylı bir temizlik işlemi yapılır. Sonrasında ise şırdan işkembe dolmasında olduğu gibi benzer bir harç ile doldurulur. Bu har bol baharatlı ve salçalı olan bir pirinçtir. Pirinçli harç ile doldurulan şırdanın ağız kısmı özenli bir şekilde dikilir. Sonrasında şırdan kemik sulu ve salçalı suda belli bir süre haşlanır.

Şırdan İle İlgili Bilinmesi Gerekenler

Şırdan salçalı suda pişirildikten sonra üzerine limon sıkılarak yenilebilir. Şırdan genel olarak bir sokak lezzetidir. Dışarıda yenilebilen şırdan evde de yapılabilir. Önemli olan şırdanın da işkembe gidi detaylı ve doğru bir şekilde temizlenmesi gerekir. Şırdan ılık suda yıkandıktan sonra tuzlu ve limonlu su içinde 3 saat kadar bekletilmelidir.

 

© Copyright 2024

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.