SAĞLIK
YEMEK
ASTROLOJİ
GÜZELLİK

Sonda Nedir, Neden Takılır? Sonda Nasıl Kullanılır?

Sonda, tuvalet gereksinimlerini kendisi göremeyen yatalak, yaşlı ve ayakta durmaması gereken kimselerin idrarını yapabilmesine olanak sağlayan bir düzenektir. Mesaneden idrar yoluna sokularak takılan sonda genellikle felçli kimseler için kullanılmaktadır. Hastaların tuvalet ihtiyacını karşılayan sonda nedir, neden takılır ve sonda nasıl kullanılır tüm detaylarıyla derledik.

|

İdrar deliğine takılarak mesaneye ilerletilen lastik tüp olan sonda, idrarın mesanede birikmesine izin vermeden dışarı alınmasını sağlar. Dışarıya alınan idrar sondanın ucunda bulunan tipte birikmektedir.

 Sonda Nedir?

 Hastanın ihtiyaçlarına göre farklı sebeplerle doktor tarafından talep edilerek mesaneye uygulanan bir işlemdir. Sondanın amacı, idrar kesesine sonda hortumunun yerleştirilerek idrar torbasında biriken idrarın dışarı alınmasını sağlamaktır. İdrar sondası kesinlikle beslenme sondası ile karıştırılmamalıdır. Sonda uygulaması girişimsel tıbbi bir müdahale olduğundan hemşire ya da doktor tarafından takılmalıdır. Sonda hortumun ile idrar torbasına dolan idrar kontrollü şekilde boşaltılır.

 Sonda Neden Takılır?

 Sonda takılma ihtiyacı gösteren durumlar şu şekildedir:

İdrar kanalı darlığına bağlı olarak idrar yaparken zorlanma ya da idrar yapamama gibi durumlarda bir süreliğine sonda takılabilir.

Hastaların Ameliyat sonrası ayağa kalkmada zorlanma sorunlarına çözüm olarak süreli idrar sondası takılabilir.

Yatalak hastalarda mevcut hastalığa göre mesane etkilenebilir ya da hasta ayağa kalkamadığı için tuvalet ihtiyacını gideremez. Yatalak hastalarda sürekli olarak sonda işlemi yapılabilir. Uzun süreli sonda kullanımı enfeksiyon riski oluşturabileceğinden belirli periyotlarda değiştirilmesi gerekmektedir.

Bazı görüntüleme tetkikleri sırasında sonda takılması gerekebilir.

Felçli hastalara sonda takma işlemi gerçekleştirilir.

Yaşlılarda ya da hastalarda sonda takma işlemi idrar çıkış takiplerinin yapılabilmesi için uygulanır.

Sonda Nasıl Takılır?

 Sonda takılma işlemi erkekler ve kadınlar için farklıdır. Sonda takma işlemi hastaya uygulanan küçük bir tıbbi müdahale olsa da kanma ve enfeksiyon gibi riskler taşımaktadır. Bu sebeple mutlaka hemşireler ya da doktorlar tarafından takılmalıdır. Sonda takma işlemi öncesinde tek kullanımlık steril malzemeler ve sonda aparatları hazırlanmalıdır. 

 Hastalarda sonda takma işlemi ağrılı olabilir, bu sebeple ağrının hissedilmemesi için işleme başlamadan önce soğutucu jel kullanılabilir. Mesaneye sonda takma uygulaması yaklaşık 10 dakika sürmektedir.



© Copyright 2024

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.