SAĞLIK
YEMEK
ASTROLOJİ
GÜZELLİK

Spordan sonra ne yemeli?

Muhtemelen egzersiz öncesi ne yediğinize spordan sonra ne yiyeceğinizden daha fazla düşünüyorsunuz. Ancak spordan sonra ne yemeli sorusu da öncesinde ne yediğiniz kadar önemlidir. Spor sonrası doğru besinleri tüketmek daha iyi sonuçlar almanızı sağlar. Yaptığınız egzersizlerden maksimum yararı almanız için spordan sonra ne yemeli sorusunun cevabını araştırdık. İşte spordan sonra ne yemeli sorusunun cevabı…

|

Spor yapmaya ve fit görünmeye çok çaba harcıyorsunuz, her zaman daha iyi performans göstermeye ve hedeflerinize ulaşmaya çalışıyorsunuz. Spordan sonra ne yemeli sorusunun cevabını bilmediğiniz için bu çabaların heba olmasına izin vermeyin. Spor sonrası nasıl beslenmeli? Spordan sonra ne yemeli? Sorularının cevabını sizler için araştırdık. İşte spordan sonra ne yemeli sorusunun cevabı…

Spordan sonra yenilenler neden önemli?

Spordan sonra yenilenlerin neden önemli olduğunu anlamak için vücudunuzun fiziksel aktiviteden nasıl etkilendiğini anlamak önemlidir.

Egzersiz yaparken kaslarınızın glikojen deposu tükenir. Kaslarınızdaki proteinler parçalanır ve hasar görür. Egzersizden sonra vücudunuz glikojen depolarını yeniden inşa etmeye ve kaslarınızdaki proteinleri onarmaya çalışır. Spordan kısa süre sonra doğru besinleri tüketmek vücudunuz bu işlemi daha hızlı tamamlamasını sağlar. Bu yüzden spor sonrası karbonhidrat ve protein tüketmek çok önemlidir.

Spordan sonra doğru beslenmek kaslarınızdaki protein hasarını azaltır, kaslarınızın büyümesini sağlar, glikojen depolarını geri yükler ve iyileştirmeye hızlandırır.

Spordan sonra ne yemeli?

Protein tüketmek kaslarınıza iyi gelir

Spor sonrası yeterli miktarda protein tüketmek, vücudunuzda spor sırasında hasar gören kaslarını onarmayı ve yeni kas dokuları oluşturmayı sağlar.

Uzmanlar egzersiz yaptıktan hemen sonra 20-40 gram protein almayı öneriyor. Bu sayede kaslarınızın iyileşmesini hızlandırabilirsiniz. Spor sonrası protein ihtiyacınızı karşılamak için protein tozları, yumurta, süzme peynir, somon, tavuk ve tuna yiyebilirsiniz.

Karbonhidratlar iyileşmeye yardım ediyor

Vücudunuz glikojen depolarınızı egzersiz sırasında yakıt olarak kullanır ve spor yaptıktan hemen sonra karbonhidrat tüketmek onları yenilemeye yardımcı olur. Karbonhidrat ve protein aynı zamanda tüketildiğinde glikojen sentezi daha da hızlanır. Spor sonrası 3:1 oranında (karbonhidrat:protein) bu ikisini tüketmeye çalışın. Örneğin 40 gram protein yiyorsanız 120 gram karbonhidrat yemelisiniz.

Özellik günde iki kere gibi sık egzersiz yapanlar için bol miktarda karbonhidrat tüketip glikojen depolarını yeniden inşa etmek çok önemlidir. Spor sonrası karbonhidrat ihtiyacınızı karşılamak için tatlı patates, kinoa, meyve, pirinç, yulaf, makarna ve koyu yeşil yapraklı sebzeler yiyebilirsiniz.

Yağ sandığınız kadar kötü değildir

Birçok insan spor sonrası yağ tüketmenin sindirimi yavaşlattığını ve besinlerin emilimi azalttığını düşünür ancak bu doğru değildir. Hatta bir araştırmaya göre spor sonrası yağlı süt tüketmenin yağsız süz tüketmeye göre kas gelişimini desteklemede daha etkilidir.

Egzersiz sonrası yediğiniz yağ miktarını sınırlamak iyi bir fikir olabilir ama yemeğinizde biraz yağ olması iyileşmenizi etkilemeyecektir. Spor sonrası yiyebileceğiniz yağlı yiyeceklerden bir kaçı avokado, kuruyemiş ve kuru meyvelerdir.

Bol su için

Spor öncesi ve sonrası bol su içmek çok önemlidir. Yeterli miktarda su içmek vücudunuzun yaptığınız spordan maksimum yararı almasını sağlar.

Spor sırasında ter atarken su ve elektrolit kaybedersiniz. Bunları sonrasında bol su içerek yenilemek iyileşme ve performansınıza yardımcı olur.

© Copyright 2024

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.