Talus Ocd (Mozaik Plasti) Nedir? Talus Ocd (Ayak Bileği Kıkırdak Yararlanmaları) Nasıl Tedavi Edilir?
Osteokondritis dissekans hastalığı ayak bileği bölgesinde ağrı oluşumuna ve eklem sertliği ilgili problemlere neden olan bir hastalıktır. Bu hastalık genç yaşlı her yaş grubunda görülebilmektedir. OCD hastalığında genelde ayak burkulması ve bu sebeple kıkırdak hasarı oluşumu görülmektedir. Talus OCD (Mozaik Plasti) nedir? Talus OCD (ayak bileği kıkırdak yaralanmaları) nasıl tedavi edilir? İşte, merak edilen tüm detaylar...
Orteokondritis dissekans ayak bileği yaralanmalarının bölgesine göre değişkenlik gösterse de çoğunlukla talusun üst bölümünde görülen bir durumdur. Talusun üst bölgesi kıkırdak yapıdan oluşmuştur.
Talus OCD (Mozaik Plasti) Nedir?
Talus kemiği ayak bileğinde bulunan ve kaval kemiğin altında kıkırdak bölümü ile ayağı bağlayan bir kemiktir. Bu kemiğin büyük bir kısmı kıkırdaktan meydana gelmiştir. Bu sebeple burada kıkırdak yaralanmaları sıklıkla meydana gelebilmektedir.
Talus isimli kemiğin ayak bileğine bakan kıkırdak bölümünde kırık, çürüme ya da ezilme oluşumu talus OCD ismini almaktadır. Burada meydana gelen kırıklar çoğunlukla makrotravma ile meydana gelir. Burkulma gibi sebeplerle olabileceği gibi bunun yanında tekrarlayan mikrotravmalar sebebi ile de olabilmektedir. Hiçbir sebep görülmeden de bu gibi durumlar da olabilmektedir. Ancak bu gibi durumlar nadir görülen durumlardır.
Bu hastalık kadınlara oranla erkeklerde daha çok görülen bir durumdur. En fazla 25 ile 35 yaş aralığında görülmektedir. Genelde sadece bir ayak bileğinde görülür. Her iki ayak bileğinde görülme olasılığı ise civarıdır.
Talus OCD (Ayak Bileği Kıkırdak Yaralanmaları) Nasıl Tedavi Edilir?
Hastalar çoğunlukla bilekte meydana gelen ağrı şikayetleri ile doktora gitmektedir. Hastanın muayene edilmesinin ardından hassasiyet, ağrı, hareket kısıtlığı, ödem gibi durumlar söz konusu ise eklemde bozukluk tespit edilmektedir.
Tedavi yapılan röntgen çekiminin ardından kıkırdak hasarına göre gerçekleştirilmektedir. Hastalığın erken dönemde teşhis edilmesi cerrahi müdahaleye gerek kalmadan tedavi edilebilmektedir. Bu tedavi seçeneğinde hastaların dinlenmesi, gerekirse ayak bileğine alçı uygulanması koltuk değneği kullanılması gibi uygulamalar yapılabilir.
Eğer hasarlar 1-1.5 cm boyutunda ise o zaman kapalı ameliyat tercih edilebilmektedir. Bu şekilde kıkırdak bölgesinin temizliği gerçekleştirilir. Bu tedavi mikrokırık olarak isimlendirilmektedir. Bir delik açılıp kıkırdak bölgesine kan ve kemik iliği akışı sağlanıp buradaki kıkırdak oluşumunun uyarılması sağlanmaktadır.