Tarkan, Olympia'yı salladı
Tarkan, Olympia'yı salladı
"OLYMPIA", eski Yunan mitolojisinde, tanrıların mekanı olarak kabul edilen kutsal dağın adıdır. Fransa'da Olympia müzikolünde konser vermek ise sanatçı olarak kutsanmak anlamına gelir, bir şarkıcının mesleğindeki en büyük sınavdır.
Olympia'da bir sanatçı başarılı olursa tüm dünya kapıları önünde açıldı demektir, olamazsa başka açık kapıların sonu değildir, ancak o sanatçı "dünya" kapılarından geçemeyecek anlamına gelir. Dünden beri biz Türkler'in de Olympia'da tanrılaşan bir şarkıcısı var. Çarşamba gecesi Türk popçusu Tarkan, bir zamanlar Maurice Chevalier'nin, Edith Piaf'ın, Yves Montand'ın, Charles Aznavour'un, Marlene Dietrich'in, Jacques Brel'in, Johny Hollyday'in tırmandığı merdivenlerden o efsane sahneye çıktı ve Olympia'yı yıktı. Yıktı sözcüğü, her anlamda doğru. Çünkü Tarkan'ın iki bin 500 Fransız ve Türk hayranını müzikola sığdırabilmek için bugüne değin yapılmayan yapılmış, birinci katın tüm koltukları sökülmüştü.
Her biri normal bilete 11 milyon, kara borsadan 23 milyon lira ödeyen iki bin 300 genç, parterde iki saat boyunca ayakta dinlediler, coştular ve alkışladılar Tarkan'ı. Aslında küçücük bir müzikol olan Olympia öylesine tıklım tıklımdı ki, ayaktaki seyirciler arasından beş "teenager" bayıldı ve salon dışına çıkartıldı. İkinci katta ise VIP'e ayrılan koltuklardaki davetlilerle birlikte 200 kişi Tarkan'ı izliyordu. Fransızlar'ın ünlü kişilerin varlığını belirtmek için kullandığı deyimle "Tüm Paris oradaydı" ve aralarında modacı Jean Paul Gaultier, televizyon programcısı Bernard Montier gibi isimler, Fransız müzik dünyasının önde gelenleri, Polygram yöneticileri dışında pek çok Fransız manken vardı.
Ünlü Türkler'den ise konser için özel olarak New York'tan gelen Warner Brothers temsilcisi Ahmet Ertegün, Show TV'nin sahibi Erol Aksoy, SIPA Press'in sahibi Gökşin Sipahioğlu ve eşleri hazırdılar. Pek çok Fransız diplomat seyirciler arasındaydı, ama Tarkan'ın tarihi konserinde Türkiye'nin Paris'teki üç büyükelçiliğinden, başta büyükelçi Sönmez Köksal, hiçbir Türk diplomat gelmemişti. Anlaşılan, askerlik çağrısına uymayan Tarkan'a "devlet" tavrı konuluyordu.
Ufacık tefecik kalıbı sahnede devleşen Tarkan, çok heyecanlıydı. Fransa'da, Liberation Gazetesi'nin verdiği sayıya göre 500 bin satan amiral gemisi "Şımarık"ı söylerken 15 gün önce piyasaya çıkan ve daha şimdiden "hit" parçalar sıralamasında ilk yirmiye giren bu şarkıyı seslendirirken yer yerinden oynadı. Sahnede iki saat kalan Tarkan, konser sırasında kendi parçalarının dışında Türk Sanat Müziği örneği olarak okuduğu "Rüya gibi uçan yıllar", "Şimdi Uzaklardasın" ve Fransız - Türk, tüm seyircilere çektirdiği "Allah!"larla inlettiği "Çile Bülbülüm Çile"yle büyük coşku yarattı. Ancak Olympia konserindeki en duygulu an, askerlik görevi için niçin teslim olmadığını açıkladığı, özür dilediği ve tüm Türkiye'ye adadığı, "Sabret" şarkısı sırasında yaşandı. Bir de kalabalık seyirciler arasında uzun süredir uzak kaldığı annesini aradığı zaman. "Neredesin anne, özledim seni!" diye seslendiği annesi, kalkıp kendisini gösterirken, ağlıyordu. Ana oğul, konserden sonra "VIP"lere verilen kokteylde kulise çekilerek, aylardır ilk kez hasret giderdiler.
Olympia zaferinin, kulislerde Fransız şampanyası ve mükellef bir büfe ile kutlanması sabaha kadar sürdü. Aralarında yaşlı bir kadın kemancının bulunduğu on-on beş sebatkar ve inatçı Fransız seyirci, konserden üç saat sonra soğukta ve kapı önünde, hala Tarkan'ın çıkıp kendilerine imza vermelerini bekliyorlardı. Evet, Tarkan için dünya kapıları, Olympia'da açıldı.
FRANSA'nın saygın gazetelerinden "Liberation" Türk pop müziğinin yıldızlarından Tarkan'ı, uzun bir yazıyla Fransız toplumuna tanıtırken genç sanatçıdan "Boğaziçi'nin Şehzadesi" diye söz etti.
Tarkan'ın plaklarının Fransa'da, 1998'in en başarılı seslendirmeleri arasında girdiğini, "Şımarık" adlı parçasının "hit"ler listesinde 3. sıraya kadar yükseldiğini, "A Acayipsin"in başka bir başarı olduğunu vurgulayan Fransız gazetesi, Tarkan'ı "Nazım Hikmet'in ana dilini Fransa'da evlere sokan şarkıcı" diye nitelendirdi.
"Tarkan Olayı"nın müzik otoritelerini şaşırttığını belirten Liberation, genç Türk sanatçısı için ayrıca "Melek Yüzlü" tanımlaması yaptı. Tarkan'ın müzikle ilgili ilk eğitimi "Üsküdar Musiki Cemiyeti"nde aldığını yazan gazete, sanatçının Türk pop müzik alemine Sezen Aksu tarafından armağan edildiğini duyurdu.