Transatlantikle seçime girdi!
Transatlantikle seçime girdi!
Uzunluğu 202, genişliği 28, yüksekliği ise 31 metre. Ağırlığı 30 bin ton. Burası, İtalya’da spora ve siyasete damgasını vuran, eski başbakan, Polo Partisi lideri Silvio Berlusconi’nin “mini" seçim bürosu. 16 Nisan’da gerçekleşecek bölgesel seçimler için büyük bir atağa kalkan Berlusconi, ülkeyi havadan, karadan değil, denizden propaganda bombardımanına tuttu. “Çizmeöyi, transatlantik yavrusu Excellent ile Akdeniz mavisinden kıyı kıyı tarayan Berlusconi’nin yüzen seçim bürosu rakiplerini çileden çıkardı.
İlk büyük tepki Başbakan Massio d’Alema’dan geldi; görgüsüz.
Bitmedi, Panorama dergisinin haberine göre, Livorno rıhtımında herkesin ilgi odağı olan gemi baskına uğradı. Rifondazione Comunista Partisi’nden bir grup, küçük bir tekneyle yanaştıkları Excellent’a, kızıl bayraklarla çıktı. “Senin bir gemi dolusu paran olabilir, ama bizim de bir deniz dolusu düşüncemiz var!" diyen komünistler, Berlusconi’yi protesto etti.
Ancak eleştirilere gülüp geçen “Forza İtalyaönın süper gemisi inadına demir almadı.
Çizme’yi turladı
Protestolar ve alkışlar karşısında sessiz kalamayan İtalyan basını, bu kampanyayla ilgili haberlere yasaların öngördüğü sınırların ötesinde yer verdi. Berlusconi ise her fırsatta, “Evet zengin olduğumuz doğru! Ama fikren ve sözlerimizi gerçekleştirmek açısından zenginiz" sözleriyle kendini savundu.
Aslında Excellent, ikiye bölünmüş bir İtalya’nın simgesi. Bir yanda Polo’nun temsil ettiği zenginler, diğer tarafta her sabah ofis ya da fabrikanın yolunu tutan orta sınıf.
Psikoanalist Lella Bellocchio gelişmeleri şöyle yorumladı: “Bugün moda kısa yoldan para kazanarak köşeyi dönmek. Bunu başaramayan kişide öfke ve kıskançlık gibi tepkiler gözlemek mümkün."
Karşıt kavramlar
Dünyada daha önce gerçekleştirilen seçim kampanyalarına bakıldığında John Kennedy’nin uçaklarla bir tanıtıma gittiği, F. Roosevelt’in treni tercih ettiği görülüyor.
Bizde; uçak, helikopter ve otobüs
Türkiye’de, reklam ve halkla ilişkiler şirketleriyle birlikte çalışma yürütmeye başlayan ilk siyasi parti ANAP ve lideri Turgut Özal’dı. Ardından, Türkiye’deki seçim kampanyalarına teknolojinin son ürünü iletişim araçları da girmeye başladı.