Trombositopeni (Trombopeni) Nedir? Trombosit Düşüklüğü Neden Olur, Tadavisi Nasıl Yapılır?
İnsan kanında bulunan hücre parçalarının eksikliği doktorlar tarafından dikkat edilen bir konudur. Bu hücre parçalarından biri de trombositlerdir. Trombosit miktarındaki anormal azalma sonucunda Trombositopeni oluşabilmektedir. Sizler için Trombositopeni nedir, trombosit düşüklüğü neden olur ve tedavisi nasıl yapılır konularını derledik.
Trombositopeni, tombopeni adıyla da bilinen bir rahatsızlıktır. Vücutta oluşan herhangi bir kanamada pıhtı oluşturmakla görevli olan hücre parçalarının eksikliğiyle meydana gelmektedir.
Trombositopeni Nedir?
Trombositopeni nedir sorusunun cevabı, kanda bulunan trombosit miktarı düşük olduğu için kanamaların durmasını zorlaştıran bir rahatsızlıktır olarak verilebilir. Trombosit miktarı ne kadar azalırsa kanamanın durması için gereken pıhtının oluşması o kadar zorlaşmaktadır. Farklı sebeplerden dolayı meydana gelebilen bu rahatsızlık için farklı tedavi yöntemleri bulunur.
Trombositopeninin oluşması farklı nedenlere bağlı olarak gerçekleşir. Bu nedenle tedavinin ilk aşamasında trombositlerin oluşmasını engelleyen ana sebebin bulunması gerekir. Aşırı düşük trombosit miktarı kanamanın durmasına engel olacağı için ciddi yaralanmalarda hayati risk oluşturabilmektedir.
Trombosit Düşüklüğü Neden Olur?
Trombosit düşüklüğünün oluşmasına neden olan bazı etkenler vardır. Bu etkenler trombositlerin üretilmemesi veya üretildikten sonra hemen kullanılması gibi ayrılabilir. Her iki durumda da hekimler tarafından tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır. Trombosit düşüklüğü nedenleri arasında;
- Kemik iliğinde yeterli trombosit üretilememesi,
- Vücudun aşırı trombosit kullanması,
- Trombositlerin dalak tarafından tutulması,
- Trombosit üretilmesine rağmen vücutta aktif olarak kullanılmaması,
- Bazı kanser türleri,
- Vücuda zararlı kimyasalların alınması,
- Aşırı alkol tüketimi,
- Hamilelik,
- Virüsler,
- Genetik faktörler,
- Bağışıklık sisteminin yanlış hücreleri öldürmesi,
- Kullanılan ilaçların yan etkileri,
- Vücutta enfeksiyon bulunması,
- Cerrahi işlemler örnek gösterilebilir.
Trombopeni Tedavisi Nasıl Yapılır?
Trombositopeninin şiddeti tedavinin işleyişi için en belirleyici unsurdur. Eğer hastalık hafif şekilde ilerliyorsa tedavi gerekmeyebilir ancak ağır hastalarda ilaç tedavisi uygulanır. Hastalığı oluşturan ana sebebin engellenmesiyle birlikte Trombositopeni hastaları sağlıklarına kavuşabilmektedir.
Genetik faktörlerden dolayı Trombositopeni olan kişiler için genellikle bir tedavi uygulanmaz. İlaçların yan etkilerinden dolayı yaşanan trombosit düşüklüklerinde kullanılan ilacın değiştirilmesi gerekir. Vücutta bulunan enfeksiyon ve virüslerden kaynaklı Trombositopenide hastalıkları tedavi edici ilaçlar kullanılabilir.
Bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi hastalığın tedavi edilmesini kolaylaştıran unsurlardan biridir. Bu nedenle tedavi sürecinde alkolden uzak durmak, sağlıklı beslenmek ve düzenli uyumak oldukça önemlidir. Tedavi sırasında kan pıhtılaştıran ilaçlar kullanılabileceği için ilaçları doktor tavsiyesine göre düzenli kullanmak gerekir. Yan etki görüldüğü taktirde mutlaka doktorla görüşmek gerekir.