SAĞLIK
YEMEK
ASTROLOJİ
GÜZELLİK

Varis tedavisi

Varis, yaklaşık 10-15 yıl öncesine kadar çok fazla önemsenmeyen bir hastalıktı.

|

Varis tedavisi sadece kalın damarlara uygulanır, onda da damarlar genel anestezi altında, ameliyathanede koparılarak çıkarılırdı. Sonrasında 15 gün istirahat gerekliydi ve bacaklar bandajlanırdı. En az 1 ay da kalın varis çorapları giymek gerekiyordu. Nereden mi biliyorum? Ben de o zamanlar varis tedavisini böyle yapıyordum. Çünkü o zamanlar tedavi yöntemi buydu!

Varis tedavisi, RadyofrekansAblasyon yöntemiyle yeni bir ivme kazandı. Çığır açan bir buluştu bu. Damar koparılmıyor, damarın içine kateter yerleştiriliyor, radyofrekans ile damar cidarı hasarlanıyor ama damar yerinde bırakıldığı için iyileşme süreci daha kısa sürüyordu. MUHTEŞEM! Tabii ki bir takım eksiklikleri fark edildi bu yöntemin ve geliştirmek için çaba gösterildi. Yeni bir tedavi yöntemi bulundu; EVLA (EndoVenöz Lazer Ablasyon), yani Lazerle Varis Tedavisi.

Varis tedavisi, lazer enerjisi kullanılarak yapıldığında hem ameliyata bağlı sıkıntılar yaşanmadı hem de radyofrekansablasyon yöntemindeki kısıtlamalar aşılmış oldu. Lazer ile ablasyon yani kapatma işleminde, ayağıyla işleme gelen hastaya 1 saat gibi kısa bir sürede varis tedavisi uygulanıp hasta yürüyerek işine dönebilmekteydi. MUCİZE!

İş yoğunluğu yüzünden ya da hayatın koşturmacasından uzak kalamayacağı için varis tedavisi olamayan hastalara bu yöntem tam anlamıyla ilaç gibi geldi. Düşünsenize, işinden bir saat bile izin alamayan bir insan öğle tatilinde ya da akşam iş çıkışı varis tedavisi oluyor, sonra işine geri dönüyor.
Ya da küçük çocuğu olan çalışan bir anne, öğle izninde varis tedavisi oluyor, öğleden sonra işine dönüyor, akşam hiçbir şey olmamış gibi, işten döner gibi evine gidiyor. HARİKA!

Lazer yöntemi kullanılarak yapılan varis tedavisi, kan alma iğnesi gibi ince bir iğneyle yapılır. Lokal anestezi ile bacak uyuşturulduktan sonra hastayla sohbet ederek işlem tamamlanır. İşlem 1 saat sürer.
İşlem sonrası hafif basınçlı varis çorabı giyilir. 3 gün-1 hafta sonra kontrol ultrasonu yapılır. Gerekli görülürse yan dallara veya küçük damarlara köpükle varis tedavisi ya da sıvı varis tedavisi yapılır. Yaklaşık 1 hafta 10 gün içinde bacağa yapılacak işlemler tamamlanmış olur.

Tüm bu işlemlerin her birinin gün içinde alacağı maksimum süre 1 saattir. Yani birkaç öğle arası ya da iş çıkışında hem tedaviniz, hem kontrolleriniz tamamlanmış olur.

Köpük yöntemi kullanılarak yapılan varis tedavisi, retikülerven veya telenjiektazi dediğimiz ince damarlara ya da halk arasındaki deyişle damar çatlamalarına yapılır. İşlem yine maksimum 1 saatlik seanslar halinde uygulanır. Bacaktaki damarların yaygınlığına göre köpükle varis tedavisi seans sayısı belirlenir. Bu yöntemde de hasta öğle arası ya da iş çıkışı tedaviye gelir, varis tedavisi yapılır, varis çorabını giyip işine döner veya evine gidip ertesi gün iş başı yapar.

Hayatı o kadar yoğun ve hızlı yaşıyoruz ki hastalanmak ve tedaviye zaman ayırmak artık lüks haline geldi. Hastalanmak lüksümüz yok, hastalandıysak tedaviye ayıracak vakit hiç yok. Varis gibi hastalıklar da genellikle hep gözardı edilip olabildiğince ertelenmeye çalışılıyor.Çünkü bazılarınca sadece estetik bir problem olarak tanımlanıyor.
Oysa varis, estetik olarak sıkıntılı görünümünün yanısıra oldukça ciddi sonuçları olabilen medikal bir problemdir.
Varis nedeniyle oluşan bacak ağrıları, ağırlık hissi, kramplar, uzun dönemde ayak bileklerinde oluşan derin yaralar insanları hem fizyolojik hem psikolojik olarak sıkıntıya sokmaktadır. Bu nedenlerledir ki; varis tedavisi, yapılması zorunlu olduğu kadar, hızlı yapılması zorunlu bir tedavidir.

Varissiz günler dilerim…

Dr. Rengin TÜRKGÜLER

RadyolojiUzmanı

© Copyright 2024

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.